Home Geopolitika Asad može ostati dok Sirija ne sastavi prijelaznu vladu

Asad može ostati dok Sirija ne sastavi prijelaznu vladu

by Agencije

Bašar al Asad može ostati na vlasti dok Sirija ne dobije prijelaznu vladu, ali mora otići kada se ona ustroji, upozorio je u ponedjeljak saudijski ministar vanjskih poslova. “Nakon formiranja vlade Bašar al Asad mora otići”, rekao je Adel al Džubeir na tiskovnoj konferenciji u Rijadu u društvu njemačkog kolege Frank-Waltera Steinmeiera.

Saudijski ministar je dodao da Asad može ostati na vlasti dok se prijelazna vlast ne formira, “ali čim ona bude spremna preuzeti vlast, za njega više neće biti mjesta”. “Dugoročno, ne može biti rješenja s Asadom”, rekao je pak Steinmeier koji obilazi bliskoistočne zemlje u vezi sa sirijskim sukobom.

Rješenje sirijskog sukoba “nije olakšano ruskim vojnim upletanjem” krajem rujna, ocijenio je. Zamisao o prijelaznoj vladi koja bi imala pune ovlasti i pripremila izbore u Siriji, odobrile su velesile u lipnju 2012. na međunarodnoj konferenciji o Siriji, nazvanoj Ženeva 1. U sirijskom sukobu je od 2011. izginulo više od 250.000 ljudi, a više od 11 milijuna je raseljeno, od kojih su 4 milijuna izbjegla iz zemlje. Njemačka je od početka godine primila 600.000 izbjeglica, među kojima najviše Sirijaca.

U ruskim napadima na Siriju ubijeno je 45 ljudi, uključujući zapovjednika pobunjeničkih snaga u području pokrajine Latakije, objavio je u utorak Sirijski opservatorij za ljudska prava. “Većina poginulih su pobunjenici ali i civili su među žrtvama”, naveo je opservatorij u priopćenju.

Voditelj opservatorija kojemu je sjedište u Velikoj Britaniji Rami Abdulrahman rekao je da je meta zračnih napada u ponedjeljak navečer bilo područje Džabal al-Akrad, sjedište umjerenih pobunjenika i islamista na području Latakije, pokrajine koja je većim dijelom pod kontrolom režima.

Abdulrahman je ubijenog pobunjeničkog zapovjednika identificirao kao vođu prve priobalne divizije, pobunjeničke frakcije koja se bori pod zastavom Slobodne sirijske vojske. Rekao je također da je među ubijenima bilo civila, a ranjeno je i više desetaka ljudi.

Related Posts