Ruske vlasti u srijedu su optužile predsjednika ukrajinske vlade Arsenija Jacenjuka da se borio protiv ruskih snaga na strani čečenskih separatista u razdoblju između 1994. i 1995., a službeni Kijev na optužbe je reagirao sarkastičnim reakcijama.

“Istražitelji su ustanovili da je Arsenij Jacenjuk sudjelovao u najmanje dva oružana sukoba u razdoblju između 31. prosinca 1994. na trgu Minutki u Groznome te u veljači 1995. blizu bolnice broj 9” u glavnome čečenskom gradu, kazao je u intervjuu predsjednik istražnog vijeća Aleksander Bastrikin.

On tvrdi da je sadašnji ukrajinski premijer 7. siječnja 1995. u Groznome sudjelovao i u “mučenjima te pogubljenjima ruskih vojnika” tijekom prvoga čečenskog rata. Istražitelji su objavili da se borio u bataljunuima “Argo” i “Viking” pod vodstvom Oleksandera Muzička, regionalnog dužnosnika ultranacionalističkog ukrajinskog pokreta Pravi Sektor kojega je prošle godine ubila policija.

Jacenjuk je nakon toga, navodi Bastrikin, početkom 1995. napustio Čečeniju i preko Gruzije se vratio u Ukrajinu. “Ruskim vlastima savjetujemo da provedu psihijatrijsku ekspertizu nad predsjednikom istražnog vijeća Bastrikinom”, napisala je na Facebooku glasnogovornica predsjednika ukrajinske vlade Olga Lapo. “Teško je reagirati na ovakve apsurdne izjave”, kazala je za AFP. I ukrajinski ministar unutarnjih poslova Arsen Avakov na svojoj je stranici na Facebooku napisao da “Ukrajina ima odlične liječnike u klinici ministarstva. Liječit ćemo vas. Paranoidne osobe naša su specijalnost.”

Related Posts