Arsenij Jacenjuk: Rusija ne želi mir!

Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk u petak je optužio Rusiju da ne želi mir u Ukrajini, upozorivši da bi se Kijev već sada trebao pripremiti za daljnje borbe s obzirom na to da se na istoku zemlje nastavljaju sporadični sukobi.

“Stanje je prilično teško. Rusija ne želi mir. S ukrajinskim parlamentom dogovorili smo sve kako bi se sporazum iz Minska ostvario. No s ruske strane nema nikakve naznake kompromisa koji bi doveo do smirivanja stanja”, rekao je. “Moramo se pripremati na daljnju borbu čiji je cilj postizanje mira”, kazao je, dodavši da je vojsci potrebno oružje kako bi mogla braniti zemlju. “Borimo se za mir u cijelom svijetu i protiv ruske agresije”, kazao je Jacenjuk.

Kijev već osam mjeseci od Zapada traži da mu se pošalje oružje kako bi se borci mogli suprotstaviti separatistima na istoku zemlje gdje je u sukobima u zadnjih godinu dana smrtno stradalo više od 6000 ljudi. No Zapad strahuje od zaoštravanja stanja i dosad je pristao u Ukrajinu poslati samo vojne instruktore i opremu. (Agencije)