Armenija je spremna na normalizaciju odnosa s Turskom

Armenski predsjednik rekao je u srijedu da je spreman normalizirati odnose s Turskom, dva mjeseca nakon što je povukao mirovne sporazume iz parlamenta, okrivivši Tursku da nema političke volje prekinuti stogodišnje neprijateljstvo.

Govoreći uoči obilježavanja stogodišnjice masovnog ubojstva Armenaca u Osmanskom Carstvu, Serž Sargsjan rekao je da se ne smiju postavljati uvjeti za ponovno pokretanje mirovnog procesa i da neće inzistirati da Turci priznaju da su počinili genocid. “Na kraju ćemo uspostaviti normalne odnose s Turskom i za to se ne smiju postavljati uvjeti”, rekao je u razgovoru sa stranim novinarima.

Armenija, zemlja s 3,2 milijuna stanovnika, potpisala je u listopadu 2009. s Turskom sporazume o uspostavi diplomatskih odnosa i otvaranju granica, no oni su zapeli u njihovim parlamentima i obje se strane međusobno optužuju da žele promijeniti sporazume i postaviti nove uvjete. Turska priznaje da je mnogo Armenaca poginulo u sukobima tijekom Prvog svjetskog rata, ali niječe armenske tvrdnje da je ubijeno 1,5 milijuna ljudi i da je riječ o genocidu. Sargsjan je rekao da bi proces pomirbe mogao početi “kada tursko vodstvo bude spremno uspostaviti normalne odnose bez ikakvih uvjeta.”

Dodao je da je sporazume povukao iz parlamenta kako bi poslao “političku poruku” Turskoj. “Mi želimo ratifikaciju protokola, ali za tango je potrebno dvoje i to ne ovisi samo o nama”, rekao je. Na komemorativnoj svečanosti u petak u spomen-području posvećenom žrtvama armenskog genocida očekuje se sudjelovanje tisuća ljudi, a među uzvanicima su, među ostalima, najavljeni ruski i francuski predsjednici Vladimir Putin i Francois Hollande. (Agencije)