Armenija će 6. prosinca glasovati o ustavnim promjenama

Armenija će 6. prosinca izaći na referendum o ustavnim promjenama za koje pristaše kažu da će ojačati demokraciju u toj bivšoj sovjetskoj republici, ali protivnici upozoravaju da će to samo pomoći održavanju sadašnjih struktura na vlasti.

Promjene koje je parlament usvojio u ponedjeljak uvelike bi smanjile ovlasti povijesno moćnog predsjednika i dale veće ovlasti premijeru i parlamentu. Pristaše predsjednika Serža Sarksjana koji je u četvrtak potpisao ukaz o datumu izjašnjavanja, kažu da su promjene potrebne kako bi se spriječila politička nestabilnost, ali oporba je u četvrtak nastavila s kritikama. “Moramo promijeniti ne ustav nego vodstvo koje se želi reinkarnirati”, rekao je Stepan Demiršjan, zastupnik iz oporbenog Armenskog nacionalnog kongresa.

Po promjenama predsjednik bi se birao u parlamentu a ne na izborima a pobjednik bi ostao na vlasti sedam godina umjesto sadašnjih pet ali bi imao uglavnom ceremonijalne ovlasti. Mnoge od sadašnjih njegovih zadaća prešle bi na premijera i parlament.

You may also like

0 comments