Argentinu čekaju ključne gospodarske reforme

Kandidat oporbene koalicije desnog centra Mauricio Macri pobijedio je u nedjelju na predsjedničkim izborima u Argentini, čime je okončano više od desetljeća ljevičarskog populizma, s obećanjem da će liberalizirati posrnulo gospodarstvo.

Liberal na području ekonomije, a konzervativac u društvenim pitanjima, Macri je tijekom predizborne kampanje najavljivao liberalizaciju gospodarstva i ublažavanje ograničenja dolarskih transakcija i uvoza. Umorni od konfrontacijskog stila odlazeće predsjednice Cristine Fernandez i protekcionističke politike koja je sputavala rast, Argentinci su se zainteresirali za Macrijeva obećanja da će liberalizirati treće najveće gospodarstvo Latinske Amerike i iskorijeniti korupciju.

Nakon što su prebrojani gotovo svi glasovi, Macri je osvojio 51,5 posto u drugom krugu izbora, a kandidat vladajućih populista Daniel Scioli 48,5 posto. Macri, sin građevinskog magnata rođenog u Italiji, postat će tek treći neperonistički čelnik od okončanja vojne vlasti 1983. On će prisegnuti za predsjednika 10. prosinca. Ostala dva predsjednika neperonista nisu uspjela ostati do kraja svojih manadata, što je podsjetnik na poteškoće koje bi peronistički sindikati, državni guverneri i protivnici u kongresu mogli prouzročiti Macriju ako ne uspije brzo potaknuti rast.

Macri (56), bivši gradonačelnik Buenos Airesa, suočen je s nizom gospodarskih izazova. Osim rješavanja problema sporog rasta zbog neodrživog trošenja, on će se morati prihvatiti i rješavanja problema inflacije, koja je na godišnjoj razini oko 20 posto i potiče cvjetanje crnog financijskog tržišta i smanjenje deviznih rezervi središnje banke. Drugi mu je problem pitanje propalih dioničara nakon državnog bankrota Argentine 2001. Nešto više od 92 posto dioničara uspjelo se nagoditi s vladom oko djelomične odštete, ali preostali zahtjevaju punu odštetu i tužili su Argentinu na američkim sudovima. Zbog tog spora Argentina nema pristup većem dijelu međunarodnog kreditnog tržišta. Očekuje ga donošenje reformi koje bi olakšale poslovanje, ali će pritom morati paziti da ne našteti siromašnima kojima je obećao da će zadržati ključne programe za socijalnu zaštitu.

You may also like