Argentinski parlament podržao pln otplate duga

Argentinski predsjednik Mauricio Macri dobio je zeleno svjetlo i gornjeg doma tamošnjeg parlamenta za sporazum o otplati duga koji bi trebao privesti kraju 15-godišnju borbu te zemlje s vjerovnicima koji su odbijali pristati na ustupke u sklopu restrukturiranja njezina duga.

Dugogodišnja dužnička kriza Argentini je ograničila pristup međunarodnim kreditnim tržištima i otežala poslovanje tamošnjim tvrtkama. Argentina se 2001. godine našla u situaciji da ne može vratiti dug u iznosu od gotovo 100 milijardi dolara.

Sporazum o vraćanju duga ranije je postignut s kreditorima u New Yorku. U srijedu je paket otplate konačno odobren u Senatu nakon 12-satne rasprave.

Predsjednik Macri upozorio je parlamentarce da bi izostanak podrške sporazumu osudio Argentinu na situaciju u kojoj bi joj bio onemogućen pristup globalnim tržištima kredita. Argentina sada ima rok do 14. travnja da podmiri obveze prema vjerovnicima.

Argentinskima susjedima omogućeno je zaduživanje uz kamatne stope od oko pet posto, dok je Argentina bila primorana zaduživati se po dvostruko većoj cijeni, što joj je priječilo da se domogne prijeko potrebne financijske pomoći.

Zeleno svjetlo sporazumu u srijedu u Senatu pobjeda je za predsjednika Macrija koji je uspio postići dogovor nakon što je pobijedio na izborima u studenome. Dužnička kriza bila je među glavnim pitanjima u njegovoj predsjedničkoj kampanji.

Međutim, neki u zemlji protivili su se paketu otplate dugova i određene su skupine prosvjedovale zbog njega dok su se vodili pregovori o sporazumu otplate. Prijašnja vlada predsjednice Cristine Fernandez de Kirchner odbila je pregovarati s kreditorima koji nisu pristajali na ustupke, nazivajući ih “lešinarskim fondovima”.

Sen Anabel Fernandez, član pokreta mladeži nazvan La Campora kazao je da “oni žele prodati im krizu kako bismo uzimali zajmove pod lošim uvjetima”. “To nas vodi ravno u pakao”, kazao je senator. Riječ je kreditorima koji sada mogu biti namireni, a odbijali su pristati na restrukturiranje duga Argentine od gotovo 100 milijardi dolara koji 2001. više nije mogla vraćati.

Ključni dio toga sporazuma je otplata u gotovini iznosa od 4,7 milijarde dolara, ili oko 75 posto onog što Argentina duguje fondovima koji su ju tužili američkom sudu zbog neplaćanja duga. Sredinom ožujka donji dom parlamenta podupro je sporazum o otplati duga nakon 20-satne rasprave.

You may also like

0 comments