Argentina ponovno ulazi u recesiju?

Očekuje se kako će Argentina u ponedjeljak objaviti niz mjera štednje i ukinuti oko 10 ministarstava kako bi zauzdala valutnu krizu zemlje, a uoči sastanka njezinih predstavnika s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) u Washingtonu.
Pezo je tijekom od početka godine izgubio otprilike polovinu vrijednosti, premda ga je središnja banka pokušala stabilizirati podizanjem ključne kamatne stope na 60 posto. Argentinski predsjednik Mauricio Macri obećao je kako će oboriti nabujali državni dug. Kao rezultat toga, nagađa se da će ukinuti možda i 10 vladinih ministarstava, izvješćuju mediji. Mjere se donose u trenutku kada se argentinski ministar financija Nicolas Dujovne u utorak sprema otputovati u Washington kako bi se sastao sa šeficom MMF-a Christinom Lagarde.

U lipnju je Argentina bila prisiljena osigurati zajam od 50 milijardi dolara od MMF-a – organizacije koja je još uvijek omražena u zemlji zbog toga što se ne gleda pozitivno na njezinu ulogu koju je odigrala tijekom gospodarske krize 2001. u toj zemlji.

Vlada je priopćila kako je taj potez bio nužan kako bi se uvjerilo međunarodne investitore, nakon što su smanjeni izvoz poljoprivrednih proizvoda, narasle cijene energije i jači dolar potaknuli mnoge ulagače da povuku sredstva iz zemlje.

Zbog toga je uslijedilo naglo slabljenje peza. Dujovneov cilj je dovršiti sporazum s MMF-om kojim bi se ubrzalo kreditiranje Argentine. MMF je zatražio Argentinu da smanji svoj veliki fiskalni deficit – cilj koji se obično postiže smanjenjem državne potrošnje.

Argentina je već godinama pogođena gospodarskim problemima, a Macri, koji je izabran prije tri godine, obećao je kako će preokrenuti protekcionističku politiku koju je vodila njegova prethodnica Cristine Fernandez de Kirchner.

Njezina vlada, koja ja bila na vlasti od 2007. do 2015., nacionalizirala je tvrtke te subvencionirala mnoge svakodnevne proizvode i usluge, od komunalija do prijenosa nogometnih utakmica na televiziji. Unatoč rastućoj inflaciji, MMF je prošlog mjeseca priopćio kako očekuje da će se argentinsko gospodarstvo stabilizirati do kraja godine,a da će postupni oporavak započeti u 2019. godini.

You may also like