Argentina će ponuditi 12.5 milijardi dolara obveznica

Argentinska vlada planira se idući tjedan sastati s ulagačima u New Yorku, Washingtonu i Los Angelesu, kako bi dogovorila prikupljanje novca na globalnom tržištu duga, prvi puta od bankrota te zemlje 2001. godine.

Dužnosnici na čelu s ministrom financija Luisom Caputom planiraju napraviti “road show” na kojem će predstaviti obveznicu vrijednu 12,5 milijardi dolara u SAD-u i Velikoj Britaniji, piše Wall Street Journal. Vlada prikupljenim sredstvima planira platiti dugove bankrota. Morgan Stanley procjenjuje da će Argentina ove godine morati prikupiti 20 milijardi dolara vanjskog duga, što je čini najvećim ovogodišnjim dužnikom među tržištima u razvoju i ulagači se brinu da ova južnoamerička zemlja neće naći zainteresirane kupce s trenutnom prinosima.

Argentinin najveći problem će biti pronalazak kupaca izvan tradicionalnih ulagača u tržišta u razvoju, kažu analitičari Oni smatraju da će rejting argentinskih obveznica s vremenom rasti, ali je trenutno nizak s obzirom na tradiciju bankrota te zemlje i prinosi su s obzirom na to niski.

Ulagači su nezadovoljni s prinosom od 7,5% koji je Argentina za sada ponudila na 10-godišnje obveznice. Taj je prinos sličan onome obveznice Petróleos Mexicanosa izdane u siječnju, koja ima bolji rejting i dvostruko je manja u količini. Cijena ključnih argentinskih obveznica koje dospijevaju 2033. su ove godine porasle 3,6%, na 119,750 centi, prema podacima BondTickera, piše Banka.hr.

No, zemlja se muči s rezanjem troškova kako bi smanjila ogromni proračunski deficit. Očekuje se da će gospodarstvo ove godine ostvariti pad, a inflacija doseći više od 35%. Očekuju se izdašna izdanja vrijednosnica argentinskih regija s višim prinosima, pa neki ulagači kažu da bi to moglo spustiti cijene obveznica koje oni kupe.

You may also like