Home Hrvatska Arbitražu je Rehnu predložio bivši veleposlanik u Beogradu

Arbitražu je Rehnu predložio bivši veleposlanik u Beogradu

by admin

Unatoč tome što je Hrvatska pokrenula proceduru za izlazak iz granične arbitraže sa Slovenijom taj će se proces uz potporu Europske unije nastaviti, a arbitražnu presudu treba očekivati na početku iduće godine, tvrdi nekadašnji šef kabineta pokojnog slovenskog predsjednika Janeza Drnovšeka koji je tijekom karijere službovao i kao veleposlanik u Beogradu, a sada djeluuje kao nezavisni analitičar i međunarodni konzultant.

“U rujnu možemo očekivati odluku arbitražnog suda o imenovanju dvaju novih sudaca koji će nadomjestiti slovenskog i hrvatskog nacionalnog arbitra, dok bi konačna presuda mogla uslijediti početkom iduće godine”, naveo je u razgovoru za ljubljansko “Delo” od ponedjeljka Borut Šuklje koji je kao mudar potez ocijenio prošlotjednu odluku vlade premijera Mire Cerara da odluku o slovenskom nacionalnom arbitru prepusti predsjedniku arbitraže Gilbertu Guillaumeu. “Odluka o nastavku arbitraže imat će veliko značenje i za rješenje drugih graničnih sporova Hrvatske sa susjednim državama jer će se tako afirmirati načelo dogovora o arbitraži uz pomoć trećeg”, naveo je Šuklje.

On tvrdi da je arbitražni način rješavanja otvorenih pitanja na Balkanu zapravo model za sve države iz regije koje žele u Europsku uniju, te da ga je on još 2005. godine dok je bio slovenski veleposlanik u Beogradu preporučio Olliju Rehnu, finskom političaru koji je kasnije preuzeo položaj europskom povjerenika za proširenje EU-a.

On tvrdi da je Rehna ljutilo što je kasnije bivši hrvatski premijer Sanader sprječavao da se realiziraju sporazumi koje je pred ulazak Hrvatske u EU predlagala Slovenija, te da nije točno da je Slovenija blokirala ulazak Hrvatske u EU graničnim pitanjem nego da se radilo o tome da je Sanader “prekinuo pregovore sa Slovenijom i Europskom unijom”, a tadašnjem ministru vanjskih poslova Gordanu Jandrokoviću dao instrukciju da proces ulaska u EU i pregovore o granici sa Slovenijom treba posve odvojiti, što je po Šukljeovoj ocjeni bilo nerealno.

Related Posts