Arbitražni sud najavio novu raspravu o Hrvatskoj i Sloveniji

Stalni arbitražni sud (PCA) sa sjedištem u Haagu sazvao je za četvrtak novu usmenu raspravu u vezi s hrvatsko-slovenskim graničnim prijeporom na kopnu i moru, objavio je u ponedjeljak taj sud koji pruža tehničke usluge dvjema državama temeljem arbitražnog sporazuma koji su dviju zemlje potpisale 2009. godine.

Usmena rasprava bit će zatvorena za javnost, kako je predviđeno arbitražnim sporazumom, a svaka će strana u sporu imati pola dana za prezentaciju svojih stajališta i argumenata, pri čemu je Hrvatska pozvana da to učini u jutarnjim satima, a Slovenija popodne, navodi se u priopćenju suda.

Poziv je upućen i Hrvatskoj iako je hrvatska vlada lani Sloveniju i arbitražni sud obavijestila da temeljem jednoglasne odluke Sabora izlazi iz postupka arbitraže, ali da je sa Slovenijom spor spremna riješiti pred međunarodnom pravnom institucijom budući da arbitražu smatra nepovratno kompromitiranom poslije lanjske arbitražne afere, kad su otkriveni nedopušteni kontakti tadašnjeg slovenskog arbitra u petočlanoj arbitraži Jerneja Sekoleca i predstavnice slovenskog ministarstva vanjskih poslova Simone Drenik.

Slovenija je arbitražni sud obavijestila da arbitražu treba nastaviti i da očekuje donošenje konačne presude o sporu i da smatra kako otkriveni razgovori Sekolca i Drenik ne mogu biti dovoljnim razlogom za otkazivabnje arbitražnog sporazuma temeljem Bečke konvencije o važenju međunarodnih ugovora. Na poziv arbitražnog suda da dodatno, u suočenju sa Slovenijom, iznese razloge zašto je odlučila izaći iz arbitražnog postupka krajem prošle godine hrvatska se vlada nije odazvala.

Hrvatska je izišla iz arbitraže i nije više strana u postupku te se stoga neće odazvati na saslušanje koje je arbitražni sud zakazao za ovaj tjedan, a rješenje za razgraničenje sa Slovenijom naći će na temelju međunarodnog prava i bilateralnih pregovora s Ljubljanom, izjavio je u ponedjeljak u Bruxellesu hrvatski ministar vanjskih poslova Miro Kovač. “Hrvatski stav je poznat. Po zaključku Hrvatskog sabora hrvatska je vlada izišla iz arbitražnog postupka, za nas to nije više relevatno”, rekao je Kovač, dodajući da slijedom toga nitko iz Hrvatske ni neće ići na raspravu koju za četvrtak zakazao arbitražni sud.

Umjesto arbitraže, Hrvatska će rješenje naći u bilateralnim pregovorima sa Slovenijom u skladu s međunarodnim pravom. “Ja ću uskoro ići u prijateljski posjet Sloveniji, razgovarati s ministrom vanjskih poslova Karlom Erjavcem i predsjednikom Borutom Pahorom o hrvatsko-slovenskim odnosima, koji su vrlo razvijeni, prijateljski i vrlo susjedski. Mi ćemo sigurno sa slovenskim prijateljima naći rješenje na temelju međunarodnog prava i na temelju bilateralnih pregovora”, rekao je Kovač.

Na upit kakvo će to rješenje biti, Kovač je rekao: “Razgovarat ćemo, nećemo sada otkrivati tajne, ali naći ćemo rješenje u duhu dobrosusjedskih i prijateljskih odnosa između Hrvatske i Slovenije”. Ministar Kovač je u ponedjeljak sudjelovao na sastanku ministara vanjskih poslova zemalja članica EU u Bruxellesu.

You may also like