Arapska liga i Egipat za rješenje s dvije države

Palestinsko-izraelski sukob moguće je riješiti samo s dvije države, ponovili su u četvrtak Egipat i Arapska liga, reagirajući na stajalište američkog predsjednika Donalda Trumpa koji je rekao da rješenje s dvije države nije jedino moguće.

Ideja o palestinskoj državi koja živi u miru rame uz rame s Izraelom bila je desetljećima osnova za međunarodne pokušaje uspostave trajnog mira na Bliskom istoku.

No, novi američki predsjednik rekao je u srijedu nakon razgovora s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom da će prihvatiti bilo kakvo mirovno rješenje do kojega dođu dvije strane, sadržavalo ono dvije ili jednu državu.

Glasnogovornik egipatskog ministarstva vanjskih poslova rekao je da Egipat ostaje predan rješenju s dvije države, prenijela je agencija MENA.

Glavni tajnik Arapske lige Ahmed Aboul Gheit složio se s tim stajalištem. “Mirovno rješenje zahtjeva opći i pravedan dogovor temeljen na dvije države i uspostavi neovisne palestinske države … u granicama iz 1967. i s glavnim gradom u Jeruzalemu”, rekao je Gheit nakon razgovora u Kairu s glavnim tajnikom Ujedinjenih naroda Antoniom Guterresom.

Guterres je na novinskoj konferenciji u srijedu kazao da rješenje s dvije države “nema alternative”.

(Agencije)

You may also like