Home Ekonomija Apple ulaže milijardu dolara u Uberovog konkurenta

Apple ulaže milijardu dolara u Uberovog konkurenta

by Agencije

Apple ulaže milijardu dolara u kineski Didi Chuxing, aplikaciju za taksi usluge, koja u Kini ima veći tržišni udio nego američki konkurent Uber, priopćio je u petak Apple.

Appleov izvršni direktor Tim Cook navodi kako su se na taj potez uz ostalo odlučili i zbog boljeg razumijevanja kineskog tržišta. Za Didi Chuxing, ranije poznatog kao Didi Kuaidi, to je najveća investicija u povijesti. Didi Chuxing ima više od 11 milijuna vožnji dnevno, što znači da mu tržišni udjel doseže 87 posto.

S druge strane, američki Uber teško se probija na kinesko tržište, pa je nedavno priznao da na tom tržištu godišnje gubi više od milijardu dolara. Cook je u priopćenju istaknuo kako vidi velik potencijal u budućoj suradnji Applea i Didi Chuxinga, a transakciju smatra i prilikom za bolje razumijevanje ukupnog kineskog tržišta.

Appleove ambicije u Kini narušene su nedavno kada su kineski regulatori tržišta ugasili njegove online usluge s književnim i filmskim sadržajima, objašnjavajući to strogim pravilima o tome što se može objavljivati online.

Taj je potez bio težak udarac za Apple kojemu je Kina za niz proizvoda drugo najveće tržište, odmah iza američkog. Apple je u prvom tromjesečju ove godine zabilježio prvi pad prihoda na godišnjoj razini od 2003. i prvi pad prodaje iPhonea od kada taj pametni telefon postoji, a Kina je pritom označena kao naročito slaba točka koja je pridonijela tom padu.

Related Posts