Home Ekonomija Apple objavio planove ulaganja u samovozeće automobile

Apple objavio planove ulaganja u samovozeće automobile

by Petra Rajković

Tehnološki div Apple u nedjelju je po prvi puta objavio kako planira ulagati u razvoj samovozećih automobila, prenosi BBC.

U pismu američkim prometnim regulatorima, Apple je izrazio ‘uzbuđenje zbog potencijala koje automatizirani sustavi imaju u mnogim područjima, uključujući i promet’, dodavši kako postoje mnoge značajne društvene koristi od automatiziranih vozila koje će se tek realizirati.

Dugo su postojale glasine o Appleovim planovima, no dosad ih tvrtka nije javno obznanila.

Ford, jedan od najvećih svjetskih proizvođača vozila, koji već do 2021. godine planira masovno proizvoditi samovozeće automobile, istaknuo je kako svoj pothvat temelji na istim osnovama kao i Apple. Tehnološki div već je, između ostalog  i registrirao nekoliko internetskih domena, uključujući apple.car i apple.auto.

Glasnogovornik Applea rekao je da je pismo američkoj službi zaduženoj za sigurnost prometa (National Highway Traffic Safety Administration; NHTSA) bilo potaknuto ‘velikim investicijama u strojnom učenju i autonomnim sustavima’, želeći pritom pomoći u definiranju najboljih praksi u industriji.

U tom pismu na pet stranica, koje je potpisao Steve Kenner, direktor Applea za razvoj proizvoda, apelira se na regulatora da ne uvodi previše pravila prilikom testiranja automatiziranih vozila, smatravši kako se postojeći proizvođači i oni novi trebaju tretirati jednako,

Također se predlaže da tvrtke u toj industriji dijele podatke o prometnim nesrećama i neuspjesima, a sve u cilju izgradnje sveobuhvatnije slike od one koju bi kompanija mogla uspostaviti sama, čime bi se naposljetku omogućio i dizajn boljih sustava.

Međutim, u pismu se dodaje kako individualna privatnost ne bi trebala biti kompromitirana dijeljenjem takvih podataka. Predlaže se da industrija i regulatori ‘detektiraju privatne izazove povezane s prikupljanjem, upotrebom i dijeljenjem tih podataka’, u suradnji s neovisnim stručnjacima izvan industrije automatiziranih vozila.

Inače, Google već testira samovozeće automobile, a Tesla, kompanija koja proizvodi električne automobile, u listopadu je objavila da će ubuduće svi automobili proizvedeni u njihovim tvornicama imati instaliran sustav za automatiziranu vožnju.

(Agencije)

Related Posts