Anto Nobilo zatražio puštanje Perkovića i Mustača

Obrane Zdravka Mustača i Josipa Perkovića predale su poslijepodne sudskome vijeću Višeg zemaljskog suda u Münchenu zahtjev na više od 130 stranica. Traže puštanje Perkovića i Mustača iz pritvora, a zahtjev zasnivaju na tvrdnji kako nema osnovane sumnje za pomaganje u ubojstvu Stjepana Đurekovića 1983. godine u Wolfratshausenu.

Saslušani su svi bitni svjedoci koje je predložila optužba i više nema osnovane sumnje, rekao je Perkovićev branitelj odvjetnik Anto Nobilo. Prije nego što su istekle dvije godine otkako je Josip Perković pritvoren u zatvoru Stadelheim u Münchenu, obrana senatu kojim predsjeda sudac dr. Manfred Dauster predlaže puštanje iz pritvora. Zdravko Mustač Perkoviću priključio se u odvojenom zasebnom pritvoru u travnju 2014. godine.

Sudsko vijeće poslijepodne je videovezom sa sudom u Zagrebu ispitivalo bivšeg načelnika Prvog odjela Udbe SR Hrvatske Svetoslava Bilušića, koji je organizirao praćenje i nadziranje kontakata i udovice Stjepana Đurekovića. Rekao je sucu Dausteru da je već prestao raditi u službi u doba kad je Đureković ubijen. Sudac ga je iznenađen pitao kako to da je otvoreno o likvidacijama govorio prije četiri godine hrvatskoj policiji u Zagrebu, a sada govori drukčije. Bilušić niječe da je obrađivao Đurekovića i ne sjeća se da ga je, kaže, zanimala priča o Đurekoviću, prenosi HRT.

Vi ste prvi Hrvat koji bi htio da povjerujem kako ne znate ništa o smrti Stjepana Đurekovića, to je smiješno, rekao je sudac Dauster. A policiji u Zagrebu svašta ste rekli, dodao je sudac. Bilušić je zatim opet tvrdio kako se ničeg ne sjeća iako je operativno vodio mnogo važnih aktivnosti SDS-a. Tako ga je sudac Dauster zapitao: Što ste radili 28.9.1982. u proširenom kolegiju? Opet je rekao kako se ne sjeća.

You may also like

0 comments