Antisemitske poruke u Zenici

Bosanskohercegovački navijači izvikivali su antisemitske poruke za vrijeme kvalifikacijskog nogometnog susreta za EURO 2016. kojega je BiH nogometna vrsta u petak navečer igrala protiv Izraela te su gazili izraelsku zastavu ispred stadiona Bilino Polje u Zenici, izvijestila je u subotu Federalna televizija (FTV).

Za vrijeme sinoćnjeg nogometnog susreta s južnog dijela tribine stadiona čulo se skandiranje “Juden aufwiedersehen” (Židovi doviđenja), što je, kako navodi FTV, poruka koja asocira na nacističke progone Židova u Drugom svjetskom ratu.Uz to ispred stadiona je poveća skupina navijača na cesti gazila izraelsku zastavu s Davidovom zvijezdom, koja je i simbol Židova. FTV dodaje da se prije početka susreta uopće nije mogla čuti izraelska himna od zvižduka i povika, a pulika je skandirala Palestina, Palestina.

Izraelski mediji su incidentima u Zenici posvetili veliku pozornost. Iz Nogometnog saveza BiH, niti službeni predstavnici BiH nisu reagirali na ponašanje bosanskohercegovačkih navijača, objavila je FTV. Navijači su reagirali i na to što je u sastavu bosanskohercegovačke nogometne ekipe Ognjen Vranješ kojemu je otkriveno da na sebi ima tetoviran entitet Republike Srpske. Na stadionu je istaknut veliki transparent na kojemu je stajalo “Ognjene, zakasnio si, tvoj sat je otkucao’. Nogometna vrsta BiH je sinoćnji susret protiv Izraela dobila 3:1, te tako popravila izglede da se plasira na Europsko nogometno prvenstvo što se sljedeće godine igra u Francuskoj.

You may also like