Anketna nezaposlenost lani 16.1 posto

Stopa anketne nezaposlenosti u Hrvatskoj u četvrtom je tromjesečju prošle godine iznosila 16,1 posto i na godišnjoj je razini pala za 2,2 postotna boda s obzirom da je u zadnjem kvartalu 2014. iznosila 18,3 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) iz ankete o radnoj snazi.

U odnosu na tromjesečje prije, stopa anketne nezaposlenosti, temeljena na metodologiji Međunarodne organizacije rada (ILO), je bila za 0,7 postotnih bodova viša (u trećem tromjesečju prošle godine iznosila je 15,4 posto).

Prema podacima iz ankete o radnoj snazi, u četvrtom tromjesečju prošle godine u Hrvatskoj je bilo 304 tisuće nezaposlenih, što je 43 tisuće manje nego u četvrtom kvartalu 2014.

Usporedba podataka o nezaposlenima dobivenih anketom prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ-a) i drugih statističkih praćenja temeljenih na administrativnim izvorima pokazuje da je u četvrtom tromjesečju prošle godine stopa nezaposlenosti, prema podacima administrativnih evidencija, veća (17,6 posto) od stope anketne nezaposlenosti (16,1 posto).

U tom razdoblju prosječan broj nezaposlenih prema anketi veći je za 22 tisuće od podataka HZZ-a, što, kako tumače statističari, upućuje na smanjenje broja nezaposlenih osoba koje se prijavljuju na HZZ.

Budući da su se anketirane osobe izjašnjavale o prijavljenosti službi za zapošljavanje, usporedba podataka pokazuje da je od ukupno 304 tisuće nezaposlenih prema anketi njih 254 tisuće ili 83,7 posto prijavljeno službi za zapošljavanje. Ostalih 16,3 posto anketno nezaposlenih nije bilo zainteresirano za prijavu službi za zapošljavanje. Istodobno, od ukupno 282 tisuće registriranih u HZZ, njih 28 tisuća ili 9,8 posto ne zadovoljava međunarodne kriterije nezaposlenosti.

Po podacima DZS-a iz anekte o radnoj snazi, zaposlenih je u četvrtom tromjesečju prošle godine, bilo 1,58 milijuna, što je u odnosu na tromjesečje prije smanjenje za 45 tisuća, a u odnosu na četvrti kvartal pretprošle godine 32 tisuće više zaposlenih.

Tako je i stopa zaposlenosti, koja pokazuje udio zaposlenih osoba u radno sposobnom stanovništvu, u četvrtom tromjesečju prošle godine iznosila 44 posto, što je pad u odnosu na tromjesečje prije kada je iznosila 45,3 posto, ali i porast na godišnjoj razini, s obzirom da je stopa zaposlenosti u četvrtom kvartalu 2014. iznosila 43 posto. Prema podacima iz ankete o radnoj snazi, u četvrtom tromjesečju lani u Hrvatskoj je bilo 3,59 milijuna ukupno radno sposobnog stanovništva starijeg od 15 godina, od čega je aktivnog stanovništva bilo 1,88 milijuna (zaposlenih i nezaposlenih), a 1,71 milijun neaktivnih.

Stopa aktivnosti, koja pokazuje udio aktivnog stanovništva u radno sposobnom stanovništvu, u četvrtom je tromjesečju prošle godine iznosila 52,5 posto, što je jedan postotni bod niže nego u tromjesečju ranije (53,5 posto), a 0,1 postotni bod manje nego u četvrtom kvartalu 2014. godine (kada je iznosila 52,6 posto).

You may also like