Anketa RTL-a: Prednost Domoljubne koalicije u IV. i V. izbornoj jedinici

RTL donosi ankete za dvije – slavonske izborne jedinice – koje obje odnosi HDZ, a preostalo ih je još osam. Sljedeća je na redu Dalmacija – odnosno 9. i 10. izborna jedinica za koje rezultate objavljujemo u srijedu 14. listopada

Počeli su sa slavonskim izbornim jedinicama gdje je ispitivanje provedeno od 3. do 7 listopada – u četvrtoj gdje su Osijek i Virovitica pobjedu odnosi HDZ-ova osmeročlana Domoljubna koalicija s 42,5 posto glasova, SDP-ova Hrvatska raste dobiva 31,8,  a HDSSB 12,6 posto. To je preračunato u mandate sedam za HDZ, pet za SDP i i dva za HDSSB. U odnosu na prošle izbore to je za HDZ tri više, za SDP jedan manje,a za HDSSB dva mandate manje.

Spomenimo da prag od 5 posto ne prelaze Živi zid, Most i koalicija HSP-HKS. Radi se o glasovima onih koji sigurno izlaze na izbore i znaju za koga bi glasovali. Važno je napomenuti da tu nije ubrojano još 16 posto glasača koji su neodlučni. Postotke glasova za sve stranke provjerite u statističkom centru. I u petoj izbornoj jedinici u kojoj su Vukovar i Slavonski Brod najviše glasova – 44,9 – dobiva HDZ-ova koalicija, SDP je drugi s 30,4, a treći opet HDSSB s 5,8 posto. Pretočeno u mandate to je osam za HDZ, pet za SDP i jedan za HDSSB. U odnosu na izbore 2011. to bi za HDZ bilo dva više, za SDP jedan manje i jedan manje za HDSSB. Izborni prag prema ovom istraživanju ne prelaze Živi zid, MOST i koalicija HSP-HKS.

Radi se o glasačima koji sigurno izlaze na izbore i znaju za koga će glasovati – jer u ovoj izbornoj jedinici jer 12,7 posto neodlučnih. Donosimo i izgled Sabora nakon ove dvije izborne jedinice – ispunjeno je 28 od 140 mjesta koje ćemo ispitati u našoj anketi – HDZ vodi s 15, SDP ima 10, a HDSSB tri mandata. No, to su rezultati RTL ankete za samo dvije slavonske izborne jedinice – koje obje odnosi HDZ. Preostalo ih je još osam – sljedeća je na redu Dalmacija – odnosno 9. i 10. izborna jedinica za koje rezultate objavljujemo u srijedu 14. listopada. U Slavoniji, u obje izborne jedinice, Tomislav Karamarko također bolje kotira za mjesto budućeg premijera, nego Zoran Milanović!

You may also like