Anketa pokazala čuđenje među analitičarima

Nakon što je bivši ministar financija Slavko Linić na N1 televiziji izjavio kako je prodaja MOL-ova udjela u INA-i Rosneftu već gotova stvar pokušali smo saznati o čemu se radi.
Među poznavateljima prilika može se vidjeti čuđenje nastupom gospodina Linića iz dva razloga. Prvi je što do sada nije nikada bio legitimiran kao insider kompanija poput mađarskog MOL-a ili pak ruskog Rosnefta.

Drugi je razlog taj što u svom nastupu forsira ruske energente koji bi u Hrvatsku, prema Liniću, trebali doći put Njemačke. Analitičari se čude takvim prijedlozima s obzirom na ugovor o uvozu plina koji Gazprom ima s Prvim plinarskim društvom.

Stručnjaci koje smo zamolili za komentar sumnjaju kako će američki interesi lagao dopustiti izlazak kompanije poput Rosnefta na Mediteran izvan sirijskog okruženja. Ako to i dopuste, postavlja se pitanje interesa za obje rafinerije u Hrvatskoj, jer uz rafineriju u Brodu sisačka teško ima smisla, kažu, obzirom bi tada obje te rafinerije bile u vlasništvu ruske države.

Što se tiče rafinerije u Rijeci, vlada sumnja kako će je Rosneft koristiti u punom kapacitetu kad većinu nafte namijenjene Europi prerađuje u svojim njemačkim rafinerijama.

Naposljetku, nejasno je kako u Hrvatskoj vlada nerazumijevanje oko ruskog utjecaja na povrat INA-inih polja u Siriji. Naime, stručnjaci s kojima smo razgovarali redom smatraju kako će INA-ina polja, ako Rosneft bude vlasnik INA-e, on pridodati svom sirijskom portfelju.

You may also like