Anketa o klimi: 80 posto stanovnika zabrinuto zbog klimatskih promjena

Gotovo 80 posto građana reklo je da su “veoma zabrinuti” zbog posljedica klimatskih promjena, po prvim rezultatima ankete provedene tijekom velike rasprave o klimi organizirane u subotu istodobno u 75 zemalja svijeta. 78,8 posto je “veoma zabrinuto”, 18,96 posto je “prilično zabrinuto” a 1,65 posto nije uopće zabrinuto, pokazuju rezultati ove “najveće ankete o klimi”, navode Ujedinjeni narodi, suorganizator ovog projekta koji želi da se čuje glas građana u međunarodnim pregovorima koji su u tijeku.

Prvi rezultati će se u srijedu u Bonnu podastrijeti izaslanstvima zaduženim za postizanje međunarodnog dogovora protiv klimatskog zatopljenja koji se u prosincu očekuje u Parizu. U subotu se desetak tisuća ljudi iz 75 zemalja, izabranih iz različitih društveno-gospodarskih skupina, okupilo u manjim skupinama pod vodstvom moderatora kako bi cijeli dan razgovarali i odgovorili na tridesetak pitanja u vezi s pregovorima. Održano je ukupno 96 rasprava od Fidžija do Arizone. Tako je više od 71 posto ocijenilo da se pregovorima o klimi koji se u okviru UN-a vode od 1992., “nije postiglo dovoljno” u rješavanju problema.

63,5 posto građana drži da “svijet (u prosincu u Parizu) mora odlučiti da će iskoristiti sva sredstva” radi ograničavanja zagrijavanja planeta do 2 Celzijeva stupnja, granice iznad koje posljedice mogu biti pogubne. No 26 posto ih smatra da se moraju poduzeti “ambiciozni koraci”, ali ne nužno po svaku cijenu.Dogovor mora biti pravno obvezujući, misli 68 posto ispitanika. No 16,9 posto misli da takav mora biti samo za razvijene i za zemlje s gospodarstvima u usponu koje ispuštaju velike količine stakleničkih plinova. 59,4 posto ocjenjuje da se napori moraju činiti na međunarodnoj razini, a onda na državnoj (17 posto) i na lokalnoj (21,4 posto). No 80 posto misli da njihova zemlja mora raditi na smanjenju emisija čak i ako se drugi ne trude isto toliko. 92,8 posto smatra da zemlje potpisnice moraju svakih pet godina preispitivati svoje obveze. 63 posto misli čak da bi neka ustanova trebala biti zadužena za nadzor nacionalnih postignuća na tom polju, što je veoma osjetljiva tema za mnoge zemlje.

Temeljitija analiza ankete treba se objaviti za mjesec dana i to po područjima. Christiana Figueres, zadužena za klimu UN-u, izrazila je nadu da će ova inicijativa “onima koji odlučuju prenijeti zabrinutosti, nade i težnje građana što se tiče svijeta kakav žele za sebe i za svoju djecu”.

You may also like