Anibal Silva imenovan portugalskim premijerom

Portugalski predsjednik Anibal Cavaco Silva imenovao je predsjednika portugalske Socijalističke stranke Antonija Costu premijerom i zadužio ga da sastavi vladu, za što u parlamentu ima potporu Komunističke stranke i Lijevog bloka, bliskog grčkoj Sirizi.

Dva tjedna pošto je prouzročila pad desničarske manjinske vlade Pedra Passosa Coelha koji je na parlamentarnim izborima 4. listopada osvojio najveći broj glasova birača, ova dosad neviđena koalicija lijevih stranaka planira ukinuti mjere štednje uvedene 2011. “Predsjednik republike je nakon konzultacija s parlamentarnim strankama odlučio imenovati Antonija Costu na dužnost premijera”, ističe se u priopćenju iz predsjednikova ureda nakon susreta dvojice čelnika.

Ostanak vlade u ostavci Passosa Coelha koja se bavi samo tekućim poslovima, “ne bi bio u državnom interesu”, istaknuo je predsjednik države, 76-godišnji konzervativni političar pri kraju svog mandata. Tako je Cavaco Silva odlučio ovlastiti Costu, bivšeg gradonačelnika Lisabona kojemu su 54 godine, da izvuče zemlju iz političke krize koja traje već gotovo dva mjeseca.

Predsjednik, koji je oduvijek bio kritičan prema “raznorodnoj” koaliciji, kako ju je nazvao, između PS-a, proeuropske stranke i njezinih euroskeptičnih partnera, zatražio je u ponedjeljak dodatna jamstva za “stabilnost” buduće vlade. Zatražio je od Coste “objašnjenja” u vezi s ispunjenjem proračunskih obveza Portugala koji je u svibnju 2014. izašao iz programa međunarodne financijske pomoći od 78 milijarda eura.

Glavni tajnik PS-a koji je odmah odgovorio pisanim putem, u petak je ponovo potvrdio da je kadar formirati “stabilnu vladu koja će poštovati međunarodne obveze zemlje i omogućiti joj da što prije dobije proračun za 2016.”

You may also like

0 comments