Home Ekonomija Anglo American rasprodaje rudnike

Anglo American rasprodaje rudnike

by Agencije

Rudarska kompanija Anglo American prošle je godine poslovala s gubitkom od 5,62 milijarde dolara, prvenstveno zbog niske cijene metala, te je najavila prodaju nerentabilnih rudnika kako bi smanjila zaduženost.

Ta kompanija negativno posluje već četvrtu godinu zaredom, pri čemu joj je gubitak porastao u odnosu na 2014., kada je iznosio 2,51 milijardu dolara. Prihodi od prodaje smanjeni su lani 26 posto na 23 milijarde dolara.

Anglo American, koji ima rudnike diljem svijeta i proizvodi sve, od dijamanata do željezne rude i nikla, lani je zabilježio pad svoje tržišne vrijednosti za 75 posto, jer investitori sumnjaju u opstanak te kompanije s obzirom na golemi dug i cijenu metala na najnižoj razini u zadnjih šest godina. Da bi održala gotovinski tok, uprava te kompanije najavila je prodaju tri petine imovine, otpuštanje radnika i prestanak isplate dividende.

Kreditna agencija Moody′s spustila je rejting Anglo Americana dublje u područje neinvesticijskog, sa Baa3 na Ba3, uz negativne izglede, koji odražavaju mišljenje te agencije da Anglo American Plc neće biti u stanju provesti najavljeno restrukturiranje.

Related Posts