Angela Merkel užasnuta ruskim zračnim udarima u Siriji

Za obustavljanje pregovora u Ženevi odgovorna je sirijska opozicija, kao i zemlje u regiji i van regije koje je podržavaju, izjavio je ruski diplomat.

Sirijska opozicija, kao i države koje stoje iza nje, odgovorni su za obustavljanje pregovora u Ženevi, izjavio je u intervjuu za RIA „Novosti”veleposlanik Rusije u Egiptu Sergej Kirpičenko.

Šef ruske diplomatske misije u Egiptu podsjetio je da su u Moskvi i Kairu uoči pregovora u Ženevi održane konzultacije sa sirijskom opozicijom. „Mi i Egipat ne možemo sebi ništa prebaciti, učinili smo sve što smo mogli, pozitivno i konstruktivno. Radi se o sirijskoj opoziciji i onim državama u regiji i izvan regije koje stoje iza nje. Oni pokušavaju osujetiti pregovore. Tako da sirijska opozicija bježi ne samo s bojišta u Siriji, nego i s pregovora. To je loša taktika”, izjavio je Kirpičenko.

Ženevski pregovori između vlade Sirije i predstavnika sirijske opozicije počeli su 29. siječnja. Oni se održavaju u skladu s rezolucijom Savjeta sigurnosti UN 2254. Očekuje se da će pregovori trajati šest mjeseci. Ranije je specijalni predstavnik UN-a za Siriju Staffan de Mistura izjavio da je u sirijskim pregovorima u Ženevi došlo do privremene pauze. Sljedeća runda je planirana za 25. veljače.

Njemačka kancelarka je ovo izjavila na zajedničkoj press-konferenciji s premijerom Turske Ahmetom Davutoğluom u Ankari.  Kancelarka Njemačke Angela Merkel je izjavila da je „užasnuta” stradanjem desetina tisuća civila u Siriji koje su navodno izazvali ruski zračni napadi.

„Posljednjih nekoliko dana smo bili ne samo šokirani, već smo bili užasnuti kada smo vidjeli kakve su patnje desetinama tisuća ljudi donijela bombardiranja, prije svega od strane Rusije”, izjavila je njemačka kancelarka na zajedničkoj press-konferenciji s premijerom Turske Ahmetom Davutoğluom, a prenosi „Vzgljad”

Merkel je izjavila da sve strane u konfliktu u Siriji moraju poštivati rezoluciju Savjeta sigurnosti UN-a koja se odnosi na sigurnost sirijskog civilnog stanovništva.

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova je ranije izjavila da je poslije početka operacije Zračno-svemirskih snaga Rusije u Siriji u svjetskim medijima počela intenzivna antiruska kampanja. Između ostalog, informacije o žrtvama među civilnim stanovništvom u ruskim zračnim napadima pojavile su se i prije nego što su ruski avioni uzletjeli.

You may also like