Angela Merkel: Sve se može kad se hoće

Angela Merkel u srijedu je u Bruxellesu izjavila da je moguće rješenje teških pregovora o grčkome dugu jer “se sve može kad se želi”. “No važan je svaki dan”, kazala je njemačka kancelarka prije početka summita između EU-a, zemalja Latinske Amerike i Kariba, podsjetivši da je cilj “zadržati Grčku u eurozoni”. U trenutku kada je pooštren ton Europske komisije, nezadovoljne zadnjim prijedlozima grčke vlade, njemačka kancelarka rekla je da je spremna sastati se “na marginama summita s grčkim premijerom i francuskim predsjednikom Francoisom Hollandeom”.

Ako grčki premijer Aleksis Cipras “želi s nama razgovarati, naravno da ćemo razgovarati”, rekla je, podsjetivši da se pregovori o grčkom dugu “trebaju nastaviti s trima institucijama” – Europskom unijom, Središnjom europskom bankom i Međunarodnim monetarnim fondom. “Ja uvijek kažem da se sve može kad se želi. No posao treba obaviti s trima institucijama, a važan nam je svaki dan”, zaključila je Merkel. Francuski predsjednik Hollande je po dolasku u Bruxelles podsjetio da bi se u pregovore trebalo krenuti što prije te da pregovore između Grčke i vjerovnika treba zaključiti što prije. “Imamo samo jednu poruku: sada treba djelovati brzo, ne odugovlačiti i ne razmišljati o rješenjima koja će za Grčku, eurozonu i EU biti loša”, rekao je francuski predsjednik.

Europska komisija objavila je u srijedu da nije zadovoljna novim grčkim prijedlozima, predanima dan ranije, koji bi Ateni trebali omogućiti nastavak financiranja kako bi izbjegla bankrot. Europski povjerenik za ekonomske i financijske poslove Pierre Moscovici kazao je u utorak poslijepodne grčkim predstavnicima da njihovi “zadnji prijedlozi ne odražavaju razgovor između Junkera i Ciprasa” održan prošlog tjedna u Bruxellesu, rekao je Margaritis Schinas, glasnogovornik Europske komisije, a prenosi France Presse.

Grčki protuprijedlog, dodao je, ne ide niti u smjeru “razgovora koje su u ponedjeljak imali Moscovici i grčki predstavnici”, među kojima voditelj političkih pregovora Euclide Tsakalotos. “Nastavlja se rad na tehničkoj razini kako bi se pokušalo pomiriti razlike između različitih stajališta i stvoriti uvjete za jednoglasni dogovor 19 država članica eurozone”, rekao je Schinas. Cipras i Juncker nisu se prošli tjedan mogli dogovoriti o reformi mirovinskog sustava i povećanju PDV-a za struju. O dogovoru ovisi isplata posljednje tranše kredita iz postojećeg programa pomoći u iznosu 7,2 milijarda eura. Vjerovnici, međutim, kažu da to neće biti moguće učiniti ako se program pomoći, koji istječe 30. lipnja, ponovno formalno ne produlji.

Cipras se u srijedu u Bruxellesu sastao s predsjednikom Europskog vijeća Donaldom Tuskom. Cipras se na marginama summita EU-Latinska Amerika u Bruxellesu trebao sastati s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i francuskim predsjednikom Francoisom Hollandeom, no sastanak je odgođen. “U ovoj fazi nije planiran nikakav sastanak, vidjet ćemo što će se dogoditi”, rekao je jedan francuski izvor za Reuters.

Sastanak čelnika Njemačke, Francuske i Grčke planiran za srijedu doveden je u pitanje budući da grčki prijedlozi reformi, koji bi trebali omogućiti Ateni da dobije financijsku pomoć i izbjegne stečaj, nisu ispunili očekivanja, izjavili su dužnosnici Europske unije. Kancelarka Angela Merkel, predsjednik Francois Hollande i premijer Aleksis Cipras trebali bi se sastati na marginama summita EU-Latinska Amerika u Bruxellesu kako bi postigli politički sporazum o tehničkim prijedlozima koje je Grčka ranije iznijela. Sporazum o reformama, koje bi Grčka provela u zamjenu za nove zajmove, spasio bi zemlju od bankrota i mogućeg izlaska iz eurouzone.

Međutim, sastanak je doveden u pitanje u utorak navečer budući da se novi prijedlozi, koje je Grčka predstavila institucijama koje zastupaju vjerovnike, smatraju nedovoljnima i nisu zakazani novi razgovori s grčkim predstavnicima. “Ako nema napretka, nema sastanka”, rekao je jedan dužnosnik EU-a. “Njemačka i Francuska zasad ne vide smisao održavanja sastanka”, kazao je. Grčka je u utorak ujutro predala međunarodnim vjerovnicima novi prijedlog reformi, ali u njemu nije navela kako misli doći do planiranih fiskalnih ciljeva, rekli su dužnosnici. Ako se i održe razgovori u srijedu, vjerovnici kažu da je sada nemoguće isplatiti ostatak novca Grčkoj bez formalnog produženja roka koji istječe 30. lipnja.

Europska komisija još je u utorak navečer, kad razgovori Ciprasa i europskih čelnika još nisu bili upitni, ocijenila da je sporazum “moguće postići idućih dana”. “Moguće je postići sporazum sljedećih dana”, izjavio je u utorak zamjenik predsjednika Europske komisije Valdis Dombrovskis. “No, prije svega je potrebna politička volja grčkih vlasti, dakle manje taktike i manevara, a više rada na bitnom”, kazao je on na konferenciji za tisak u Europskom parlamentu.

You may also like