Angela Merkel se založila za jačanje WTO-a

 Njemačka kancelarka Angela Merkel i meksički predsjednik Enrique Pena Nieto založili su se prilikom otvaranja Sajma u Hannoveru u ponedjeljak za jačanje slobodne trgovine i Svjetske trgovinske organizacije (WTO).
“Mi znamo da pored svih bilateralnih sporazuma moramo jačati i WTO“, rekla je Merkel nakon što je s predsjednikom Meksika, koji je ove godine zemlja partner Sajma u Hannoveru, tradicionalnim obilaskom sajamskih hala otvorila najveći industrijski sajam na svijetu.

Merkel je dodala kako je mnoštvo bilateralnih sporazuma razlog za to da od 1994. nije sklopljen niti jedan multilateralni trgovinski sporazum.

„Potreban nam je jedan novi multilateralni sporazum jer je očito da se nešto u sustavu počelo ljuljati“, rekla je Merkel.

Pena Nieto je izjavio da usprkos protekcionističkoj retorici američkog predsjednika Donalda Trumpa vjeruje u potpisivanje modificiranog sporazuma o slobodnoj trgovini s SAD-om. Njemačka i Meksiko su prvog dana sajma potpisali nekoliko trgovinskih sporazuma prije svega na području zračne tehnologije i obrazovanja.

Ovogodišnji Sajam u Hannoveru u znaku je primjene umjetne inteligencije u industriji u čemu stručnjaci vide ogroman potencijal ali je istodobno naglašeno kako građanima treba „otkloniti strahove“ kad je u pitanju rasprava o tome hoće li robotika i umjetna inteligencija uništiti mnoga radna mjesta. „Ako pravilno procijenimo i primijenimo mogućnosti koje sa sobom nose digitalna transformacija i umjetna inteligencija onda to može rezultirati mnogim novim radnim mjestima“, rekao je predsjednik Udruge njemačkih inženjera (VDI) Ralph Appel prilikom otvaranja sajma.

Na ovogodišnjem sajmu je prisutno preko 5000 izlagača iz 75 zemalja. Iz Hrvatske je na sajmu prisutna Njemačko-hrvatska industrijska i trgovinska komora.

You may also like

0 comments