Angela Merkel pozvala na kompromis oko jamajćanske koalicije

Njemačka kancelarka Angela Merkel u nedjelju je pozvala stranačke čelnike koji pregovaraju o tročlanoj koalicijskoj vladi da pokažu više želje za kompromisom.
Potpora njezinu konzervativnom bloku na najnižoj je razini u posljednjih više od šest godina. Konzervativci nastoje sklopiti savez sa Slobodnom demokratskom strankom (FDP) i lijevo orijentiranim Zelenima.

Unatoč trotjednim pregovorima, među potencijalnim partnerima još uvijek postoji niz razlika koje treba prevladati, poput pitanja o klimatskim promjenama i zaštiti okoliša, energetici, prijevozu, imigranatima i politici eurozone.

U govoru održanom prije sastanka na kojemu su stranački čelnici trebali govoriti o dosad postignutom napretku i o prevladavanju nesuglasica, Merkel je kazala da su sve stranke najprije razmijenile vlastita stajališta a potom konsolidirale različite pristupe iznijevši međusobne razlike.

“U ovoje trećoj fazi, zadaća nam je pronaći kompromisna rješenja”, rekla je Merkel, dodavši da je pred svima još puno posla. “No smatram da se uz pomoć dobre volje rješenja mogu pronaći”, rekla je kancelarka.

Čelnik FDP-a Christian Lindner teret prebacuje na CDU i CSU, uz objašnjenje da su njegova stranka i Zeleni već obavili dio posla.

“Zeleni i FDP su pokazali fleksibilnost, a sada je red na konzervativcima. Nadam se dobroj volji s obiju strana”, kazao je Lindner.

Katrin Goering Eckardt iz Zelenih kaže da želi vidjeti konkretne poteze ostalih sudionika pregovora.

Zeleni su u utorak napravili ustupak. Više ne inzistiraju na točno određenom datumu o zabrani vožnje automobila s unutarnjim sagorijevanjem i o zatvaranju elektrana na ugljen, a FDP je prihvatio prijedlog o umjerenijem smanjenju poreza na dohotke u odnosu na predizborna obećanja o smanjenju do 40 milijarda eura. Lindner je isto tako odustao od obećanja iz predizbornog manifesta o postupnom gašenju fonda eurozone za pomoć zemljama u financijskim teškoćama ESM.

You may also like