Angela Merkel pokušava zaustaviti rat

Ukrajinsku krizu stvorio je Zapad, i on je potpuno odgovoran za nasilje koje se tamo događa – ustvrdio je danas ruski predsjednik Putin, porekavši pri tome još jednom da je ruska vojska angažirana na bojišnici u istočnoj Ukrajini. Istodobno, njemačka kancelarkaAngela Merkel nalazi se u Washingtonu kako bi njemačko-francuski plan za okončanje sukoba u Ukrajini predstavila Baracku Obami i privoljela SAD na sudjelovanje u tom projektu.

 Podsjetimo, SAD bi naoružavao Ukrajinu, a EU bi i dalje pregovarao s Putinom.

Naime, sukobi su se prije nekoliko tjedana ponovo rasplamsali na istoku Ukrajine, a nove procjene njemačke obavještajne službe govore da je službena brojka od 5000 poginulih tijekom dosadašnjeg sukoba desetak puta umanjena. Stvarni broj poginulih, prema tvrdnjama BND-a, više je od 50.000 vojnika i civila, dok je više od milijun i pol ljudi izbjeglo iz svojih domova. Kancelarka Merkel i francuski predsjednik Hollandepoveli su inicijativu kako bi se ponovno proveo plan iz Minska kojim se predviđa obustavljanje ratnih djelovanja na području istočne Ukrajine, no Washington ima potpuno drukčije planove. Američka administracija namjerava Ukrajini poslati sofisticirano naoružanje i opremu što bi, smatra Merkel, dodatno proširilo sukobe.

I dok je Angela Merkel u proteklih pet dana preletjela više od 13.000 km od Berlina, Kijeva, Moskve do Washingtona, a sada planira i do Bjelorusije, Rusija se vojno počinje širiti i tamo gdje nikad nije bila, na područje Europske unije. Kao šok odjeknula je vijest da je Cipar, članica EU, ponudila Moskvi otvaranje vojnih i zrakoplovnih baza na otoku. Prema svemu sudeći, dogovor je već postignut, a potpisivanje ugovora o suradnji predviđeno je za 25. veljače.

You may also like