Angela Merkel odlazi s čelnog mjesta CDU-a?

Njemačka kancelarka i predsjednica Kršćansko-demokratske unije (CDU) Angela Merkel neće se u prosincu na stranačkoj konvenciji kandidirati za mjesto predsjednice stranke, javljaju njemačke novinske agencije u ponedjeljak pozivajući se na krugove u vrhu CDU-a.
Ona time, kako se nadalje citira sudionike sastanka predsjedništva CDU-a, povlači konzekvence nakon drastičnog gubitka glasova na jučerašnjim pokrajinskim izborima u saveznoj pokrajini Hessen. Promatrači smatraju da je na dramatične gubitke glasova CDU-a u Hessenu najviše utjecalo nezadovoljstvo politikom savezne vlade Angele Merkel. Merkel je na čelu CDU-a od 2000.

Zasad nije poznato hoće li Merkel ostati na poziciji njemačke kancelarke, ali izvori iz CDU-a kažu da je ona izrazila želju ostati na tom položaju.

Podsjetimo, stranke vladajuće demokršćansko-socijaldemokratske koalicije Angele Merkel nedjeljni izborni poraz u saveznoj pokrajini Hessen tumače kao kritiku na vlastiti rad ali zasad izbjegavaju drastične promjene.„Situacija u saveznoj vladi nije dobra i to je imalo odjeka i na ove izbore. SPD će u sljedećim tjednim raspravljati o tome koje promjene treba uvesti kako bi se poboljšao rad vlade“, rekla je predsjednica Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) Andrea Nahles.

Ona je najavila da će SPD na „poluvremenu“ rada vlade, dakle na proljeće 2020., na osnovu kvalitete rada vlade odlučiti o tome hoće li ostati u vladi Angele Merkel.

Lijevo krilo SPD-a najavilo borbu za promjene

Interni kritičari unutar SPD-a, poput predsjednika Socijaldemokratske mladeži Kevina Kuehnerta, koji su se protivili ponovnom ulasku u vladu Angele Merkel, najavili su promjene i prije termina kojeg je spomenula Nahles. „U uvjetima u kojima SPD sada djeluje unutar velike koalicije, socijaldemokrati više nemaju šanse kod birača i to treba promijeniti“, rekao je Kuehnert.

SPD je i na izborima prije dva tjedna u Bavarskoj s 9,7 posto ostvario svoj najslabiji rezultat na nekim pokrajinskim izborima.

Pozicija Angele Merkel se zasad ne dovodi u pitanje

Glavna tajnica Kršćansko demokratske unije (CDU), koja je kao i SPD na izborima u Hessenu izgubila oko deset posto glasova u usporedbi s posljednjim izborima prije pet godina, Annegret Kremp-Karrenbauer okarakterizirala je ove izbore kao „signal upozorenja“ za saveznu vladu u Berlinu.

Ona je istodobno odbacila špekulacije o povlačenju Angele Merkel u slučaju izbornog neuspjeha u saveznoj pokrajini Hessen. „Angela Merkel će se početkom prosinca, kao što je i planirano, kandidirati na mjesto predsjednice stranke“, rekla je Karrenbauer u Berlinu.

Tijesna prednost za demokršćansko-zelenu vladu u Hessenu

Prema prvim prijevremenim rezultatima Kršćansko demokratska unije (CDU) kancelarke Merkel osvojila je 27,4 posto glasova što je deset posto manje nego na izborima prije pet godina. Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD) je osvojila 19,6 posto što je isto tako gubitak od deset posto u usporedbi s posljednjim pokrajinskim izborima.

Stranka Zeleni osvojila je 19,5 posto što je njezin najbolji rezultat na izborima u Hessenu. Desno-konzervativna Alternativa za Njemačku po prvi put je, osvojivši 12 posto glasova, ušla u parlament Hessena u Wiesbadenu.

Prije pet godina, tada tek osnovana AfD nije prešla izborni prag. Liberalno-demokratska stranka (FDP) osvojila je prema prvim rezultatima 7,8 te stranka Ljevica 6 posto glasova. Prema sadašnjim rezultatima aktualna demokršćansko-zelena vlada na čelu s Volkerom Bouffierom (CDU) je zadržala tijesnu većinu u parlamentu savezne pokrajine Hessen u Wiesbadenu. Sigurnu većinu imala bi tzv. Jamajka koalicija u kojoj bi se demokršćanima i zelenima pridružili i liberali.

Nastavljen uspon Zelenih

Stranka Zelenih je i na izborima u Hessenu nastavila svoj uspjeh započet na posljednjim pokrajinskim izborima u Bavarskoj gdje je stranka s 18 posto glasova ostvarila povijesni rezultat. Uspjeh Zelenih se ne temelji samo na padu popularnosti SPD-a i profiliranja u smjeru najsnažnije stranke građanske ljevice nego i sve više privlači birače nekadašnjeg demokršćanskog tabora. Analize su pokazala da su „velike“ stranke Unija CDU/CSU izgubile glasove u smjeru AfDa ali isto tako i u smjeru Zelenih koji predstavljaju građansku alternativu sve populističkijoj politici demokršćanske Unije, posebice bavarskog krila Kršćansko-socijalne unije (CSU).

You may also like