Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je u ponedjeljak da se sporazum o primirju u istočnoj Ukrajini ne poštuje i da se mora učiniti sve kako bi se u potpunosti proveo širi mirovni sporazum postignut u Minsku u veljači. “Sporazum o primirju nije u potpunosti proveden i to znači da ima sve više i više žrtava”, rekla je Merkel na tiskovnoj konferenciji u Berlinu s francuskim predsjednikom Francoisom Hollandeom i ukrajinskim predsjednikom Petrom Porošenkom, navodi Reuters.

Razgovori između Merkel, Hollandea i Porošenka bili su usredotočeni na održavanje krhkog primirja postignutog u veljači u Minsku kojim je predviđeno povlačenje teškog oružja i dopuštanje promatračima iz Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) da nadzire sukob na istoku Ukrajine. “Prvi i najvažniji uvjet je da se sve učini kako bi sporazum o primirju postao stvarnost. Ta zadaća znači da se ono što smo dogovorili u Minsku mora poštivati.” “Ovdje smo a provedemo sporazum iz Minska, a ne da ga dovodimo u pitanje”, dodala je Merkel.

Više od 6.500 ljudi, među kojima stotine civila, ubijeni su u sukobu na istoku Ukrajine. Obje strane su povukle veliki broj teškog oružja iz zone sukoba u skladu sa sporazumom iz Minska, ali povremeni sukobi i dalje odnose žrtve. Merkel je izrazila zabrinutost činjenicom da se promatrače OESS-a sprječava u obavljanju nadzora, javlja dpa. “OESS mora biti u stanju nadzirati sukob, ali bilo je napada a kretanje njegovih promatrača se ograničava. Njegove bespilotene letjelice ne mogu letjeti zbog stalnih ometanja”, rekla je Merkel istaknuvši kako je ključna njihova mogućnost da obave svoj posao.

Ona je istaknula i demokratske izbore u Ukrajini, trgovinu između Ukrajine i Rusije, oslobađanje zarobljenika i isporuku humanitarne pomoći kao probleme koje valja riješiti daljnjim razgovorima. Ruski predsjednik Vladimir Putin nije sudjelovao na sastanku u Berlinu, ali je Merkel rekla kako ga se konzultiralo telefonom. Njemačka vidi berlinske razgovore kao nastojanje da sporazumu iz Minska dade novi zamah šest mjeseci nakon što je potpisan na sastanku na kojem je bio i Putin.

Prije nego je otputovao u Berlin Porošenko je rekao tisdćama ljudi na proslavi dana neovisnosti u Kijevu kako je Rusija nagomilala 50.000 vojnika na granici upozoravajući na prijetnju ruskom invazijom. Ustvrdio je i da je 9000 ruskih vojnika trenutno na ukrajinskom teritoriju te da proruski separatisti imaju 40.000 naoružanih ljudi. Porošenko je na konferenciji za tisak nakon susreta u Berlinu zahvalio Njemačkoj i Francuskoj na potpori i rekao kako želi nastaviti razgovarati s Moskvom. “Ne trebaju nam novi formati. Normandijski format (Njemačka, Francuska, Ukrajina i Rusija) je temeljni format i pokazao se učinkovitim”, rekao je. Istaknuo je kako je Ukrajina poštivala svoje obveze a da su proruski pobunjenici i Rusija jedina prijetnja za uspostavu mira u Ukrajini.

Related Posts