Angela Merkel iskazala potrebu za trgovinskim sporazumom EU i Japana

Tokio –  Njemačka kancelarka Angela Merkel u utorak je, posljednjeg dana posjeta Tokiju, pozvala na zaključivanje pregovora o slobodnoj trgovini između Europske unije i Japana, prenosi dpa i podsjeća da su EU i Japan u veljači održale devetu rundu pregovora, a sljedeći je susret zakazan za kraj travnja.
“Imamo mnogo toga zajedničkog, postoje i razlike, ali i dobri razlozi za jačanje odnosa između Njemačke i Japana”, kazala je Merkel. Nakon obilaska tvornice za proizvodnju kamiona Mitsubishi Fuso u Kawasakiju, nedaleko od Tokija, kancelarka je kazala da primjerice postoje razlike u regulaciji emisije ispušnih plinova što stvara poveliku birokraciju koja bi se mogla izbjeći usklađivanjem standarda.

Merkel se tijekom posjeta sastala i sa skupinom žena na visokim položajima u politici i poslovnom svijetu i istaknula važnost povećanja broja žena na odgovornim dužnostima. U Njemačkoj se trenutno vodi rasprava o zakonu kojim bi se uvele ženske kvote na određenim poslovnim razinama. Bit će to i jedna od tema na sljedećem summitu G7 u srpnju u Bavarskoj. Razgovarat će se i o boljem usklađivanju profesionalnog i obiteljskog života, izjednačavanju plaća s muškarcima i obrazovnim mogućnostima.

You may also like