Angela Merkel će započeti pregovore o velikoj koaliciji

Njemačka kancelarka i predsjednica Kršćansko-demokratske unije (CDU) Angela Merkel izrazila je u ponedjeljak i službeno želju svoje stranke za početkom pregovora o sastavljanju koalicijske vlade sa Socijaldemokratskom strankom Njemačke (SPD) istaknuvši potrebu stvaranja stabilnih uvjeta, što se očekuje od Njemačke.
“Njemačka treba stabilnu vladu i zato smo spremni započeti pregovore sa SPD-om”, rekla je Angela Merkel u Berlinu nakon sastanka predsjedništva stranke.

Ona je ukazala na to da je Njemačkoj potrebna stabilna vlada ne samo zbog problema koje treba rješavati na domaćem terenu, nego i zbog očekivanja europskih partnera.

“Očekivanja da se pozicioniramo su velika i s obzirom na brojne sukobe na Bliskom istoku, odnosa s Rusijom i stanjem u SAD-u očekuje se da Njemačka bude spremna na djelovanje”, rekla je Merkel i dodala kako je to moguće samo uz jednu stabilnu vladu.

“Mi se moramo pobrinuti za stabilne uvjete, građani to od nas očekuju”, zaključila je Merkel.

Predsjedništvo CDU-a raspravljalo je u ponedjeljak o daljnjim postupcima, nakon što su prije tjedan dana propali pregovori o sastavljanju tzv. Jamajka koalicije između demokršćana, liberala i zelenih.

Vodeći članovi CDU-a su prije toga najavili kako pregovori oko sastavljanja koalicijske vlade vjerojatno neće započeti prije nove godine, a i socijaldemokrati smatraju da s početkom pregovora ne bi trebalo žuriti.

“Temeljitost ima prednost pred brzinom, ali u novoj godini bi trebali započeti s pregovorima”, rekla je potpredsjednica Kršćansko-demokratske unije (CDU) Julia Kloeckner u razgovoru za javni servis ARD.

Slično se u razgovoru za dnevnik Bild izjasnio i ministar unutarnjih poslova Thomas de Maiziere (CDU). On je ukazao na to da SPD-u “treba dati vremena” da se konsolidira nakon što je stranka odustala od svog odbijanja ponovnog ulaska u tzv. “veliku koaliciju” s demokršćanima.

You may also like

0 comments