Andrej Plenković najavio kandidaturu za predsjednika HDZ-a

Povodom spekulacija kako će se kandidirati za predsjednika HDZ-a, i novonastale situacije u toj stranci u dnevniku HRT-a gostovao je HDZ-ov europarlamentarac Andrej Plenković. 

Predsjedništvo je odgođeno? Nemam informacije zašto, to je odluka predsjednika stranke, ovo je važan trenutak za HDZ i državu.

Hoćete li se kandidirati? U ovim okolnostima kad je raspušten Sabor, u nove izbore trebamo ići osvježeni i spreman sam preuzeti odgovornost i kandidirati se za predsjednika.

Zašto to niste na prošlim izborima? Svatko tko se bavi politikom zna da stranka koja je uspjela formirati vlast, kad je tadašnji predsjednik HDZ-a postao potpredsjednik Vlade, smatrao sam da je HDZ-u potrebna stabilnost i nisam htio stranku opterećivati biračkim procesom.

Rekli ste da stranka ne može biti talac jednog čovjeka, je li to bila prekretnica? Zrelo raspravljamo o političkim okolnostima i situaciji u kojoj smo se našli. Interes pojedinca ne može biti ispred interesa stranke. Stranka mora pripadati desnom centru, to je htio i Tuđman, da budemo najveća okupljajuća demokratska stranka koja može okupljati centar i one desno od nas. U tome vidim budućnost HDZ-a. Stranka mora brzo donositi odluke, pozivam Karamarka da bude na visini političke odgovornosti. Vjerujem da u ovom trenutku treba brzo organizirati izbore u stranci i pripremiti se za izbore u rujnu.

Izgubljeno je vrijeme? Trebalo se prvo promisliti je li se trebalo rušiti Vladu. Poslali smo poruku izdaleka da bi bilo dobro promisliti o tome, u tom pogledu se moglo naći rješenje, žao mi je što pokušaj preslagivanja nije uspio. Sad treba vidjeti kako HDZ može povratiti povjerenje birača.

Ima li HDZ za to dovoljno vremena? Usvojili smo nedavno program stranke, imamo nacionalni program reformi, trebamo se okrenuti mladima, njihovoj budućnosti, a manje prošlosti.

Treba li HDZ mijenjati retoriku? Ja živim taj desni centar svaki put kad dođem u Europski parlament. To je utrlo put Predsjednici. Trebamo ići dalje i odgovoriti izazovima 21-og stoljeća.

Koga vidite među suradnicima? Imali smo netom završene izbore za organizaciju stranke. Sad treba riješiti ključno mjesto. Jednom kad se okupimo – svi su dobrodošli, rekao je Plenković za HRT, a donosi Direktno.hr

Povodom novonastale situacije u HDZ-u, ali i kandidature Andreja Plenkovića, u Dnevniku Nove Tv gostovao je glavni tajnik Domagoj Ivan Milošević

Hoće li podnijeti ostavku?  Ne znam. Nisam od onih koji pozivaju javno na stavke. No, dominantan je stav da očekujemo njegovu ostavku. To sam mu i rekao.

Zašto je odgođeno Predsjedništvo HDZ-a? Sjednica predsjedništva je trebala biti ujutro. Želim vjerovati da je Karamarko odgovoran. HDZ se sutra mora početi spremati za izbore. Ovaj puta idemo po pobjedu.

Kako ćete izabrati predsjednika? Nekoliko je mogućnosti za izbor predsjednika. Ili po načelu jedan čovjek jedan glas ili putem izabranih delegata. Najvažnije je očuvati dostojanstvo. Nemamo vremena. SDP se samo nada pobjedi, mi ćemo pobijediti.

Hoćete li se kandidirati? Nije posao glavnog tajnika da se bavi kandidiranjem. Ja ću dati sve od sebe da izaberemo najboljeg. Mi biramo protukandidata Milanovića.

Jeste li okrenuli leđa Karamarku? Ja nisam nikada okrenuo leđa Karamarku. Kad se nitko to nije usudio ja sam podmetnuo leđa. J samo provodim odluku. Dao sam sve od sebe da se preslagivanje dogodi.

Što će se sutra događati? Prepustimo sve sjednici predsjedništva i obraćanje Karamarka

You may also like

0 comments