Anđelko Milardović komentira kibrenetički dim Vlade RH

Vlada Republike Hrvatske pohvalila se priopćenjem kako je u 2015. proglašena najaktivnijom vladom na Twitteru u Europi, donosi Direktno.hr.

Pokazalo je to istraživanje Twiplomacy 2015 koje je @VladaRH proglasilo i drugom najkomunikativnijom vladom na svijetu. ”Online odjel Vlade Republike Hrvatske dobio je još jedno međunarodno priznanje za svoj trud i rad u komunikaciji s građanima putem društvenih mreža”, priopćili su iz Banskih dvora. @VladaRH je i „najpovezanija“ vlada na svijetu na Twitteru koja prati 511 svjetskih državnika, institucija i organizacija, od kojih 57 uzajamno prati Vladu Republike Hrvatske.

Sociolog i politolog Anđelko Milardović komentirao je za direktno.hr kako su ove pohvale u najmanju ruku smiješne. Tim više što se u stvarno svijetu Vlada nema baš čime pohvaliti, pogotovo ne uspješnom komunikacijom s građanima i institucijama. ”Te informacije su plod imaginacije aktera u virtualnom prostoru, a život nije virtualni prostor. Usporedite realne prijatelje s lajkašima; to je kibernetički dim. To su bespuća kibernetičke stvarnosti, unutra je svijet savršeniji od realnog svijeta. Uz napomenu da je to simulakrum ili krivotvorina u odnosu na realni svijet. U realnom svijetu moglo bi se dokazati da tomu nije tako. Vlada i ministarstva su u komunikaciji totalno zakazali, a činjenica je da oni ne komuniciraju ni unutar sebe. A pogotovo unutar građana, među građanima”, kaže Milardović. ”U Ministarstvo vanjskih poslova se pošalje mail s molbom da pošalju izaslanika, a oni ne odgovaraju. Kolika količina ignoranata… Ako ne postoji uvažavanje osoba i društvenih grupa s njihove strane, zašto bi oni uvažavali jedno ministarstvo. A Vlada si tragom tvitova umišlja da je najkomunikativniji. Život na društvenim mrežama je život koji počiva na virtualnoj stvarnosti, a virtualna stvarnost je ono što se razlikuje u odnosu na realni svijet i realnu komunikaciju”, pojašnjava prof. Milardović.

Upozorava na snažnu diskrepanciju između virtualne stvarnosti i tehno-znanstvene stvarnosti u odnosu na realni svijet i komunikaciju. ”Vlada Zorana Milanovića je RH pretvorila u virtualnu političku zajednice. Virtualni svijet je savršeniji svijet od odnosa koji nastaju u komunikaciji u realnom svijetu. Zato su povjerovali virtualnoj stvarnosti, kao što je Josipovć povjerovao virtualnoj stvarnosti i na kraju izgubio izbore”, zaključuje Milardović.