Analiza Saxo banke, ako se dogovore s Iranom slijedi nova rasprodaja nafte

Nakon jedne od najvećih rasprodaja u posljednje vrijeme, sirova nafta u oba tipa WTI i Brent uspjela se cjenovno pozicionirati na raspone iz zadnja dva mjeseca. Tržište sirove nafte tako je dosegnulo određeni mir dok se u drugim financijskim instrumentima pozorno prati razvoj situacije u Grčkoj i mogući utjecaj na trgovanje.

Nakon što se oporavila nakon najnižih 42 dolara za barel u ožujku, WTI sirova nafta ustalila se u rasponu od 60 dolara za barel. Prosječna cijena u posljednjih 41 dan trgovanja bila je 59,65 dolara za barel. Tehnički pokazatelji govore da je maksimum oko 65 dolara s obzirom na potencijal oporavka proizvodnje iz škriljevca u SAD-u. Ako pregovori s Iranom uistinu uspješno završe, ta važna članica Opeca mogla bi donijeti novih 50 milijuna barela na tržište s njihovih trenutnih zaliha što će donijeti novo smanjenje cijena nafte. No, Iranu su nužne investicije kako bi potvrdio proizvođačke sposobnosti i to će utjecati na određeno usporavanje za to tržište.

Opec se nada da će SAD smanjiti proizvodnju na narednom razdoblju, a s paralelnim rastom potražnje, da bi cijene ponovno mogle rasti jer će se prekomjerna količina na tržištu umanjiti, unatoč spomenutom povećanju iz škriljevca u SAD-u.

You may also like