Analiza izbora u Austriji, što donosi novi predsjednik

Dramatična završnica predsjedničkih izbora u Austriji; predstavnik krajnje desnice Norbert Hofer ipak nije pobijedio! Izrazito tijesnom pobjedom od 0,6 posto prednosti, novi predsjednik Republike Austrije postaje Alexander Van der Bellen iz stranke Zelenih.

Predsjednička utrka u Austriji je doživjela kulminaciju u nedjelju navečer i u ponedjeljak ujutro. Nakon prebrojanih glasova austrijskih birača, Norbert je Hofer bio na „pole positionu“. U nedjelju je navečer izborno povjerenstvo objavilo da je Norbert Hofer osvojio 51,4 % glasova glasača u Austriji. To je odmah alarmiralo mnoge duhove kako u Austriji, tako i u Europi. No, postojao je jedan „ali“ u objavi izbornog povjerenstva. Hofer je bio vodeći, no bez glasova koji su trebali pristići poštanskim putem. Oko 700 000 glasova bilo je u igri i nije bilo iznenađujuće što često i neodmjereni Hofer nije proglasio pobjedu već u nedjelju navečer. To je bila mudra odluka jer ono što je slijedilo uzelo mu je pobjedu iz ruku.

Nakon prebrojavanja „dijasporskih“ glasova, izborno povjerenstvo u ponedjeljak je objavilo službeni rezultat predsjedničkih izbora u Austriji 2016. godine. Rezultat je glasio: Alexander Van der Bellen je 12. predsjednik Republike Austrije s osvojenih 50,3 % glasova birača. Van der Bellen je u konačnici pobijedio sa 70 000 glasova ili 0,6% više od Hofera.

Velike podjele

Ovako je tijesan ishod predsjedničkih izbora na vidjelo iznio podjelu dvaju potpuno različitih, ali i podjednako velikih političkih ideologija u Austriji. Ta podjela je čak dovela do efekta glasovanja birača iz straha (apel na strah) od pobjede kandidata drugog „tabora“.

U mnogim austrijskim novinskim analizama moglo se pročitati kako zemlja nikada do sada nije bila tako podijeljena. Analiza potvrđuje da su glasači nekarizmatičnog Van der Bellena bili stanovnici većih gradova te studenti i mladi, dok su Hofera podržali pretežito pripadnici radničke klase te ruralnih dijelova Austrije.

Ujediniti Austriju

S porukom ujedinjenja podijeljene Austrije u javnost je izašao novi predsjednik Van der Bellen i istaknuo važnost da ta dva „tabora“ budu ujedinjena za dobrobit njihove domovine. Također je jasno kazao da će biti predsjednik svih Austrijanaca i da stranačke podjele neće biti dio njegovoga zanimanja. „Ovih su 50 prema 50 posto dvije polovice koje čine Austriju.

Na to se može gledati i tako da se kaže “ja sam jednako bitan kao ti, a ti si jednako bitan kao ja”, rekao je Van der Bellen. Kao prvu mjeru je naveo gospodarsku reformu s kojom namjerava potaknuti otvaranje novih radnih mjesta i davanje Austriji novog gospodarskog zamaha. U novoizabranom kancelaru Austrije socijaldemokratu Christianu Kernu vidi partnera za provedbu tih mjera.

Velike političke turbulencije u Austriji

Ova predsjednička utrka je potresla austrijsku politiku do temelja. Ona je izravno utjecala na podnošenje ostavke kancelara Wernera Faymanna. Naime, rezultati su prvog kruga predsjedničkih izbora za rezultat imali totalni debakl socijaldemokrata. Taj je debakl bio kap koja je prelila čašu nepovjerenja u njegov rad te je Faymann odlučio podnijeti ostavku na mjesto kancelara i predsjednika Socijaldemokratske stranke Austrije (SPÖ). Na obje ga je pozicije naslijedio čelnik austrijskih željeznica Cristian Kern, piše Ivan Tomić za Treci.ba.

Tako je Austrija u razmaku od desetak dana dobila nove ljude na dvije najvažnije funkcije u zemlji. Ta dva lidera sada pred sobom imaju zahtjevan posao pokretanja rasta nacionalnog gospodarstva te vraćanja pozitivne klime u svakodnevni život Austrije.

Austrija je na „novom početku“ i ostaje vidjeti hoće li se uspjeti vratiti na stare staze „slave“, no to će u mnogočemu ovisiti i o političkoj klimi u cijeloj Europi. Ipak, vjerovati je u Austriju!