Analiza globalnih medija: Mala spremnost na suočavanje s izazovom migracija

Vanjskopolitičkim događajem dana svakako bismo mogli označiti UN-ov summit o migrantskoj krizi. Gotovo je jednoobrazno stajalište kako je potrebno pomoći u ovom gorućem problemu u nekoliko globalnih žarišta. Rješenja summita pohvalio je i hrvatski tehnički ministar Miro Kovač.

Međutim, summit nije donio nikakve konkretne mjere, a o tome pišu i analize uglednih svjetskih medija.

„Kada je UN započeo planiranje ovog summita, zapošeo je s ambicioznim ciljem. Željeli su preseliti deset posto svjetskih izbjeglica u mnoge zemlje, uključujući i SAD. Međutim, neke od zemalja, poput SAD-a, usprotivile su se tom rješenju. Summit je, stoga, prerastao u događaj koji će započeti novu rundu pregovora, s nadom postizanja dogovora 2018. godine. Do tada je potrebno pronaći konkretne načine kako bi se dijelila odgovornost za sudbinu svjetskih izbjeglica i migranata“, piše Joanna Slater writes for the Globe and Mail.

„Očekivanja prvog sastanka, čiji je domaćin bio glavni tejnik UN-a Ban Ki-Moon, su niska. To će proizvesti potrebu za više konsenzusa, ali i puno floskula. Drugi sastanak, koji je vodio Barack Obama, bio je više obećavajući, a on bi trebao značajnije generirati pritisak na nacionalne politike zbog pomoći. Ipak, malo je vjerojatno kako će se dogoditi neke konkretne palijativne mjere“, piše Stewart M. Patrick i svom postu za The Internationalist blog.

„Pitanje izbjeglica pruža uvid u jak primjer jaza između onoga što treba biti učinjeno kako bi se zadovoljili globalni izazovi. Na žalost, za sve izazove vrijedi mala spremnost za suočavanje s njime“, napisao je predsjednik organizacije Council of Foreign Relations.

You may also like

0 comments