Analiza dogovora iz Ruande, veliki korak naprijed za klimu

Nakon što su pregovarači iz više od 170 zemalja u subotu u Ruandi postigli sporazum o smanjenju upotrebe štetnih stakleničkih plinova HFC-a, pravno obvezujući sporazum ocijenjen je kao najveći uspjeh na području zaštite okoliša nakon prošlogodišnjeg Pariškog sporazuma o klimi čiji je cilj ograničiti porast temperature na globalnoj razini do 2 stupnja Celzija.

Prema sporazumu iz ruandske prijestolnice Kigali, zemlje su podijeljene u tri skupine s različitim rokovima za smanjenje i konačno ukidanje upotrebe industrijski proizvedenih plinova fluorougljikovodika (HFC) koji se upotrebljavaju u hladnjacima i klima uređajima i koji mogu biti i do 10.000 puta moćniji od glavnog stakleničkog plina ugljičnog dioksida.

“To je golemi korak naprijed. Omogućit će nam smanjenje globalne temperature za pola Celzija”, izjavio je američki državni tajnik John Kerry. “Odmaknuli smo se od pariških obećanja i krenuli s konkretnim akcijama”, rekao je Durwood Zaelke, predsjednik međunarodne znanstvene Institucije za upravljanje i održivi razvoj.

“Prošle smo godine u Parizu obećali zaštititi svijet od najgorih posljedica klimatskih promjena. Danas izvršavamo to obećanje”, kazao je izvršni direktor Programa UN-a za okoliš Erik Solheim.

Prema sporazumu, razvijene zemlje, uključujući velik dio europskih zemalja i SAD, obvezale su se postupno smanjiti uporabu plinova, počevši s 10 posto smanjenja do 2019. i dosegnuti 85 posto do 2036.

Većina zemalja u razvoju, uključujući Kinu, Brazil, Južnoafričku Republiku i Argentinu, obvezale su se smanjiti upotrebu HFC-a do 2024. Indija, Iran, Irak, Pakistan i zaljevske zemlje imat će kasnije rokove kako bi prilagodile svoje industrije.

Riječ je o velikom koraku naprijed u usporavanju klimatskih promjena i ako se sporazum provede, smatraju stručnjaci, do 2100. bi se vjerojatno izbjeglo 0,5 Celzijevih stupnjeva od projiciranog rasta temperature. Najveći svjetski proizvođači HFC-a su Indija i Kina, a upotreba tih plinova već se smanjuje u brojnim bogatim državama. One već rade na smanjivanju upotrebe HFC-a, plinova koji su po mišljenju znanstvenika 100 do više tisuća puta štetniji od ugljičnog dioksida.

Udruge za zaštitu okoliša pozivaju na još ambiciozniji sporazum glede ograničavanja i smanjivanja korištenja plinova HFC-a i upozoravaju na štetu koju će do 2050. nanijeti oko 1,6 milijardi novih jedinica klima uređaja za kojima postoji rastuća potražnja u srednjoj klasi u Aziji, Latinskoj Americi i Africi.

Donatori su za početak provedbe sporazuma već izdvojili 80 milijuna dolara, potvrdila je Gina McCarthy iz američke Agencije za zaštitu okoliša. Sporazum o HFC-u je nastavak Protokola iz Montreala donesenog 1987. čiji je glavni cilj bio zaustavljanje stanjivanja ozonskog omotača koji štiti planet od ultraljubičastih zraka. U proteklih 25 godina akcije usmjerene ka ispunjavanju tog cilja koštale su 3,5 milijarda dolara.

0 comments