CEA analiza: Kako je Njemačka postala država blagostanja?

Nekada zemlja socijalno tržišnog gospodarstva s ordoliberalnim modelom, Njemačka se pretvorila u državu blagostanja. Dio nezaposlenih živio je od socijale umjesto iskazivanja radne etike i aktivnog traženja posla.
Rigidno regulirano tržište rada bilo je prevelika prepreka zapošljavanju. Međutim, Hartz reforma prepolovila je nezaposlenost Njemačke. Socijaldemokrati su se podijelili, a ljevica je ojačala. Reforme socijaldemokratske vlade objeručke je prihvatila tadašnja opozicija – kršćanski demokrati i liberali.

Mainstream strankama je cilj bio dovoljno socijalan – bolje ikakav nego nikakav posao, pa i da je mini-posao. Nitko nije sasvim zadovoljan, ali je makroekonomski cilj ipak postignut. Nijemci su dužni prihvatiti bilo koji legalan posao i bilo gdje u zemlji. Brzi vlakovi osiguravaju mobilnost radne snage.

Njemački socijaldemokrati su dokazali kako se interes modernog radništva brani kroz liberalizaciju tržišta rada kako bi svima bile otvorene prilike za barem neki posao, umjesto da posla nema. Konkurencija na tržištu rada ipak osigurava slobodu izbora i više mogućnosti za traženje boljeg i bolje plaćenog posla, ako se već (privremeno) dogodi neki oblik mini-posla.

Nažalost, očekivanja moderne ljevice su često u raskoraku sa stvarnošću. Stoga se teški i dubinski intelektualni prijepori vode kako bi zadovoljili privatne interese i taštine, dok oni praktičko orijentirani znaju koje su reforme nužne da stvari funkcioniraju. To je poruka i nama u Hrvatskoj da razmišljamo o stvarnim interesima radnika, umjesto da se koriste razni pravni mehanizmi „zaštite“ raznih „prava“ kao sigurna sredstva za povećanje nezaposlenosti i daljnje odlaske u zemlje u kojima se politike vode prema načelima neoliberalizma.

“Podatke je uvijek korisno tražiti u nadi da se uoče bitni trendovi. Pogled na njemačke statističke izvore daje do znanja da je Njemačka dosegla najnižu stopu nezaposlenosti u posljednjih 36 godina. Stopa nezaposlenosti od 3,9% niža je od američkog i britanskog prosjeka. Ako pak pogledamo američku statistiku nezaposlenosti po saveznim državama, vidimo kako bi se Nijemci mogli doživjeti kao druga liga samo u odnosu na države koje su masovnije naselili baš Nijemci i Skandinavci. Sjeverna Dakota vodi s tek 2,2% nezaposlenosti, a bolji od Njemačke su još (pored ostalih) Južna Dakota, Nebraska i Indiana. Sve su to države poznate po niskim porezima i povoljnoj regulaciji za poduzetništvo, odnosno visokoj razini ekonomske slobode (i dobrom sustavu vrijednosti)”, navodi se u analizi Daniela Hinšta koju zajednički produciraju Centar za javne politike i ekonomske analize i Ekonomski lab.

Više na stranici Centra za javne politike i ekonomske analize.

 

You may also like