Analitičari Rimac i Puhovski žele vidjeti HNS u novoj vladi

Da je većina s Domoljubnom koalicijom tanka, nije tajna. A upitno je i može li 15 Mostovih zastupnika ostati na okupu do samog kraja. Zato su razgovori mandatara Tihomira Oreškovića s HNS-ovim ministrima koji su obavljeni ili tek najavljeni zanimljiv, ali i pametan potez.

Zasad je Orešković razgovarao s ministrom gospodarstva na odlasku Ivanom Vrdoljakom kojeg pozna otprije. A osim o započetim projektima i onome što bi bilo dobro nastaviti u sektoru gospodarstva, Orešković se ima namjeru upoznati i s detaljima iz resora ministrice graditeljstva Anke Mrak-Taritaš. Ona, kako nam je sama otkrila, poziv još nije dobila. Ali rado će se odazvati.

“Moj jedini interes je da se sve dobro što smo započeli u prethodnom mandatu nastavi provoditi i dalje. Svatko s tim ciljem dobit će podršku”,  kaže Mrak-Taritaš. Hoće li sve ostati samo na razgovorima ili će u budućnosti i HNS sa svojih devet mandata “podebljati” trenutačno klimavu većinu koja bi mogla biti veliki problem novoj vladi iduće četiri godine, legitimno je pitanje. Većina HNS-ovaca iz vrha stranke s kojima smo razgovarali uvjeravaju nas da se to neće dogoditi i da im u HDZ-u ništa nisu nudili niti su oni što tražili.

“HNS je oporba i bit će iduće četiri godine. Osim ako ne dođe do novih izbora”, poručio je Predrag Štromar, predsjednik Središnjeg odbora HNS-a. I jedan član Predsjedništva HNS-a poručuje kako nema ništa od priče da će HNS promijeniti stranu. “Mi smo oporba, ali smo konstruktivni. Svaku stvar koja bude dobra mi ćemo podržati iz Sabora”, kaže izvor Večernjeg lista. Međutim, ima i onih u vrhu stranke koji nisu skloni u potpunosti odbaciti ideju da se podrži vladu HDZ-a i Mosta.

“Nikad ne reci nikad. Teško je u ovom trenutku reći grubo ne na tu opciju. Treba prvo vidjeti kako će se sve odvijati, tko će biti u toj vladi, za što će se zalagati. Dakle, prvo treba vidjeti kojim smjerom se ide dalje i što je u konačnici interes Hrvatske. Ali, ako to bude isključivo politička vlada HDZ-a, onda mi doista nemamo što raditi”, kaže  izvor iz HNS-a. Isti izvor uvjeren je i da im prepreka u tom slučaju nije sporazum koji su potpisali kada su ulazili u koaliciju Hrvatska raste. I u kojem stoji da u slučaju gubitka izbora neće koalirati s HDZ-om.  “Ako isti sporazum nije vrijedio za SDP i Zorana Milanovića koji je de facto potpisao ulazak u tripartitnu koaliciju, ne vidim razloga zašto bi on sada obvezivao HNS”, kaže naš izvor.

Politički analitičar Ivan Rimac drži da HNS nije spreman na takvu situaciju. “Mislim da HNS neće ući u koaliciju s HDZ-om. Bili su poprilično glasni oko toga da se ne surađuje ni s HDSSB-om pa je malo vjerojatno da će surađivati s HSP-om i nekim drugima u Domoljubnoj koaliciji”, drži Rimac. Međutim, dodaje, treba pričekati izglasavanje povjerenja vladi na kojem će se vidjeti je li netko od bivših ministara uključen. Dodaje i kako bi to bio veliki rizik za te ljude jer se izlažu potencijalnoj opasnosti da ih se izbaci iz HNS-a. Analitičar Žarko Puhovski drži pak da upravo dolazi do interesnog povezivanja HNS-a i HDZ-a, a dokle će se ići ovisi prije svega, kaže, o tome kako će se postaviti Vesna Pusić koja je pak, dodaje, pokazala da i nije zainteresirana za vođenje stranke. HDZ se s druge strane, kaže Puhovski, pokušava na sve načine izvući iz pritiska Mosta. “Teški su, stalno mijenjaju zahtjeve i HNS im može olakšati situaciju. Osim toga, HNS im služi i kao opcija protupritiska na Most. Šalju im poruku da imaju i drugu opciju”, drži Puhovski.

You may also like