Analitičari: Nemoguće je da senat neće podržati opoziv brazilske predsjednice

Brazilska predsjednica Dilma Rouseff najavila je da će se “rukama i nogama” boriti protiv opoziva, dan pošto je pretrpljeni teški poraz u donjem domu Kongresa znatno povećao vjerojatnost da će biti smijenjena.

Proces opoziva sada seli u gornji dom, Senat, gdje je za odluku o opozivu potrebna jednostavna većina glasova. Rouseff bi time postala prva opozvana brazilska čelnica u dva desetljeća. Očekuje se da će Senat o tome glasati početkom svibnja.

Pobornici njezina opoziva s lakoćom su izborili dvotrećinsku većinu u donjem domu. Za opoziv je glasalo 367 zastupnika, a protiv ih je bilo 137. Vladajuća Radnička stranka bila je šokirana takvim ishodom i pripisala ga izdaji svojih koalicijskih partnera.

Postupak opoziva Dilme Rouseff pokrenut je nakon optužbi da je prikrivala razmjere proračunskog deficita kako bi si osigurala reizbor 2014. godine.

Politička kriza u zemlji paralizirala je vladu u vrijeme dok pokušava izaći iz najgore recesije u nekoliko desetljeća. Potaknula je i žetoku bitku za vlast između Rouseff i njezina potpredsjednika Michela Temera koji će preuzeti vlast ako ona bude opozvana.

U obraćanju naciji u ponedjeljak navečer Rouseff je ponovila da nije kriva i optužila Temera, koji nije član njezine stranke, “za urotu s ciljem državnog udara”. “Iako me ovo rastužilo, imam snage, duha i hrabrosti da se borim do kraja”, rekla je. “Ovo je samo početak bitke, koja će biti duga i iscrpljuuća”.

Ankete pokazuju da 60 posto Brazilaca podržava opoziv. Popularnost Dilme Rouseff pala je na najniže grane i zbog teške recesije i korupcijskog skandala u državnoj neftnoj kompaniji Petrobras. Pred njom je, međutim, gotovo nemoguća misija. Od 81 zastupnika u Senatu, opozivu se protivi samo 31. I sami njezini suradnici priznaju da je situacija “jako teška”.

Politički analitičar Claudio Couto smatra da je iznenađujuće velika razlika u donjem domu u korist opoziva znatno oslabjela predsjedničine mogućnosti da u predstojećim tjednima sa senatorima ispregovara svoj ostanak na dužnosti. “Gotovo je nemoguće da Senat neće podržati opoziv”, ustvrdio je.

You may also like