Analitičari: Hrvatska je u pat poziciji, trebaju novi izbori

Svojevrsnom pat pozicijom u kojoj je ponavljanje izbora najizglednija mogućnost, opisuju aktualni politički trenutak Hrvatske politolozi Anđelko Milardović i Tihomir Cipek, nakon što u četvrtak nije konstituiran Hrvatski sabor.

„Najvažniji je događaj da nije konstituiran Sabor, a sve ostalo je hrvatski folklor“, kratko je zbivanja na Markovu trgu opisao Milardović. Temeljem javnih istupa čelnika Mosta Bože Petrova i Roberta Podolnjaka, koji je u Saboru zbog protivljenja Domoljubne koalicije odbio da ga se na prijedlog SDP-ove koalicije Hrvatska raste imenuje za predsjednika parlamenta, Milardović ocjenjuje da Most priželjkuje nove izbore. Obojica, kaže Milardović, govore kako ne mogu preuzeti svu odgovornost za Most. “To tumačim timo što priželjkuju ponovljene zbore kako bi se izvukli iz ove situacije. Traže elegantan izlaz“, smatra Milardović. Cipek smatra da će do 13. prosinca, kada je ustavni rok za zasjedanje Sabora, uslijediti još jedan krug pregovora i pokušaj njegova konstituranja, ali drži da su novi izbori ipak izgledniji.

Pogotovo ako Most u tim razgovorima i dalje zadrži poziciju da ne želi ni jedne niti druge, već pokušava nametnuti jedan tip konsenzualne politike, kaže Cipek, a takav Mostov pristup u pitanje dovodi smisao demokracije. “Demokracija se sastoji od pozicije i opozicije, tj. postojanja nekakve alternative. A Most ne daje alternativu“, objašnjava Cipek. On zazire od ideje stručne Vlade jer, upozorava, Vlada mora provoditi nečiju politiku, a u slučaju takve Vlade ne znamo kakvu politiku, jer ne postoji politička ideja. “Stranke upravo i postoje kako bi se politički nadmetale, a ako se to ne vidi što će vam demokracija, odnosno politika“, dodao je. Smatra da se Most ne snalazi u sadašnjoj situaciji, te podsjeća na izjave iz te političke grupacije kada su, opisujući pregovore s Domoljubnom koalicijom i koalicijom Hrvatska raste, kazali kako ih “mame kuga i kolera”. “A sada traže da se ta kuga i kolera ujedine. Most bi onda mogao biti dječje ospice, to je najprimjerenije, zbog nesnalaženja”, kaže Cipek.

Komentirajući događaje u Saboru, Milardović ocjenjuje da se Podolnjaka na neki način dezavuiralo i omalovažilo. “Kao da je bačen u zamku i sada će svaki korak u komunikaciji Mosta i HDZ-a biti kao kamenčić u cipeli i nikome neće biti ugodno”, kaže. Smatra da je HDZ time sebi zabio autogol u odnosu na pregovarački proces koji nije završen, jer se bez Mosta ništa ne može završiti. “Ili su bili nekoordinarani ili su svjesno to napravili. A ne vjerujem da ekipa starih HDZ-ovih parlamentarnih mačaka nije bila svjesna što čini”, ustvrdio je. No to ne znači da nije moguć dogovor HDZ-a i Mosta, dodaje Milardović. Percepcijski stoji da je SDP bliže dogovoru s Mostom, ali ne treba zaboraviti na interese. “Ovdje percepciju i interes treba razdvojiti, jer su u igri moć i vlast. Ne sjede u Saboru aristotelijanci već makijavelisti, instrumentalisti, a izbor instrumenata je velik“, napominje Milardović.

U ponedjeljak se na Pantovčaku nastavljaju konzultacije o mandataru Vlade, a Cipek drži da predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, koja prema Ustavu povjerava mandat za sastavljanje Vlade, to treba napraviti čak i ako joj nitko ne dokaže da ima potporu natpolovične većine izabranih zastupnika. “Ako nitko ne dođe s potporom 76 zastupnika onda je na njoj da pokuša pronaći nekoga za koga smatra da ima najviše šanse sastaviti Vladu“, tumači Cipek dodajući kako stručnjaci na to pitanje imaju različite odgovore.

U prilog svome tumačenju navodi kako u Ustavu nigdje ne piše da se novi parlamentarni izbori raspisuju ako nitko nema potporu 76 zastupnika ili nije konstituiran Sabor. “Te formulacije nema, već Ustav predviđa 30 dana za sastavljanje Vlade od prihvaćanja mandata, pa još 30 dana za konzultacije, ako mandataru to ne uspije. Predsjednica, naravno, može reći da je situacija takva da nema izgleda za dogovor i ‘idemo u izbore’. No, smatram da je ideja ustavotvorca bila omogućiti predsjednici da tu svojevrsnu pat poziciju ponovno pretvori u ‘igru’“, dodao je.

Prema Ustavu, predsjednica povjerava mandat za sastavljanje Vlade osobi koja, na temelju raspodjele zastupničkih mjesta u Hrvatskom saboru i obavljenih konzultacija, uživa povjerenje većine svih zastupnika. Ako mandatar ne sastavi Vladu u 30 dana od dana prihvaćanja mandata, predsjednica mu može produžiti mandat za najviše još 30 dana, a ako ni u tom roku ne uspije sastaviti Vladu ili ako predložena Vlada ne dobije povjerenje Hrvatskoga sabora, mandat za sastav Vlade povjerava drugoj osobi. Ako Vlada ne bude sastavljena u skladu s tim odredbama, predsjednica imenuje privremenu nestranačku Vladu i istodobno raspisuje prijevremene izbore za Hrvatski sabor.

You may also like