Analitičari: Agrokor je paradržavna kompanija

Vrtlog političke krize uskovitlao se nad Agrokorom koji unatoč svim problemima: novom rušenju kreditnog rejtinga, sumnjama u paralelna financijska izvješća i problemima s likvidnošću, nekako i dalje preživljava.

Daljnje preživljavanje trebalo bi osigurati novo zaduživanje koje se naveliko priprema. Kakva je budućnost Agrokora, hoće li nova financijska injekcija stabilizirati stanje i poslovanje – teme su to o kojima su u radijskoj emisiji ‘U mreži Prvog’ govorili novinar Slobodne Dalmacije i Jutarnjeg lista Frenki Laušić, ekonomski analitičar Damir Novotny te bivši predsjednik Uprave Konzuma Drago Munjiza.

Komentirajući rejting S&P-a, Novotny kaže da je agencija morala dati takvu ocjenu, prvenstveno zbog vlasnika obveznica kojima nisu isplaćene kamate. Prema njegovom mišljenju, posebno je problematično pitanje kako mogu domaće banke koje imaju svoj regulativni okvir uopće dati nove kredite. Ne može zamisliti da bi domaće banke dale novo zaduživanje Agrokoru.

Teško je reći da bi se domaće banke htjele i dalje izlagati ovome riziku – ako poslovanje ima određeni pad, slijedi nepovjerenje i dobavljača, i kreditora i potrošača. Vrlo teško da bi novac mogao doći s hrvatskog tržišta, on bi mogao doći iz financijskog sektora koji je spreman preuzeti te velike rizike, a to su fondovi, banke izvan EU-a. Mogli bi dati novac pod nekim uvjetima koji će biti nepovoljni, kamatne stope će biti visoke. Opet je pitanje kako će se taj kredit vratiti, rekao je Novotny. Agrokor nije obična državna kompanija, Agrokor je paradržavna kompanija i tu ima puno političke ekonomije, a i geostrategije, istaknuo je Novotny. Ovoga trenutka Agrokoru treba kapital, stoga je Novotny sklon brzom restrukturiranju.

Uza sve probleme, najveći je održavanje tekuće likvidnosti, smatra Munjiza. Prema njegovim riječima, bilo kakav pad prometa veći od 10% i likvidnu tvrtku vodi u velike probleme i nije samo Konzum u problemima. Ako promet padne više od 10%, to je zaista velik problem, problem je kako će novi menadžment uvjeriti nove kreditore da će promet prestati padati i da će ostati barem na razini prošlih godina.

Laušić kaže da nije bilo ‘lex Agrokor’, tvrtka bi već danas bila pred bankrotom. Pravo stanje znat će se pred kraj lipnja jer se do 20. mogu prijaviti potraživanja. Tada ćemo saznati pravu sliku duga Agrokora i vidjeti tko će sve ući u stalno vijeće vjerovnika – ono može donijeti odluku i o prodaji tvrtke. Prema njegovom mišljenju, Ramljak ako želi pokazati vjerodostojnost koja je itekako bitna u ovom trenutku, mora uzeti kredit od 100 do 500 milijuna eura. To će pokazati da financijski investitori imaju povjerenja u Agrokor i njegove tvrtke, a vratit će i povjerenje dobavljača. Parcijalno zaduživanje bit će opasan znak da možda neće sve dobro završiti, istaknuo je Laušić, a prenosi HRT.

You may also like