Amos Hochstein: Hrvatska treba graditi LNG terminal

Budimpešta – Američki ministar energetike Amos Hochstein pozvao je zemlje jugoistoka Europe da izgrade nove plinske smjerove i da se umjesto krupnim plinovodima bave manjim projektima smanjenja ovisnosti o ruskim isporukama, te rekao da je krčki terminal za ukapljeni plin sve bliži tome da postane “stvarnost”.

Države u regiji, poput Hrvatske, Mađarske i Srbije žele poboljšati sigurnost opskrbe plinom otkako je propao projekt plinovoda Južni tok koji je Kremlj obećavao, a koji bi ruski plin prevozio do Europe ne ulazeći u Ukrajinu. Alternativa koju sugerira Moskva kao dominantni opskrbljivač regije plinom bila bi Turski tok. Tim bi plinovodom plin nekoć planiran za Južni tok išao u Tursku i zatim na sjever pa novim plinovodima u sjeveroistočnu i srednju Europu. “Teško mi je shvatiti razliku između Turskoga i Južnog toka, osim u imenu i maloj promjeni pravca”, rekao je u četvrtak Hochstein na energetskoj konferenciji u Budimpešti.

Po njegovim riječima, regija koja gotovo potpuno ovisi o ruskome plinu sebe dovodi u opasnost traženjem “jednostavnog čarobnog rješenja”, čime skreće pozornost s manjih projekata. Hochstein kaže da će Rusija ostati “ključni faktor” u opskrbi Europe plinom, ali da su za jačanje sigurnosti potrebni drugi energetski izvori i pravci. Hrvatsku je pozvao da na Krku sagradi terminal za ukapljeni plin (LNG) što bi, rekao je, trebao biti europski prioritet. “Uz EU-ovu potporu, u to bi mogle ući banke i neke američke kompanije, kao i druge kompanije. Mislim da je otok Krk danas sve bliži tome da postane stvarnost”, rekao je američki ministar energetike.

You may also like