Amos Hochestein tvrdi da je Hrvatska ključna za energetsku stabilnost EU

Zamjenik glavnog tajnika za energetsku diplomaciju Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Amos Hochstein izjavio je u ponedjeljak, nakon susreta s ministrom gospodarstva Ivanom Vrdoljakom, da Hrvatskoj pripada važna uloga u podizanju sigurnosti energetske opskrbe Europe. “Danas smo imali vrlo dobar razgovor, o važnosti energetske sigurnosti u Europi i ključnoj ulozi koju u tome može odigrati Hrvatska”, rekao je Hochstein.

Dodao je da su razgovori vođeni o nekoliko opcija kao i o tome kako Hrvatska i SAD mogu djelovati zajednički i kako Amerika može pomoći Hrvatskoj u kontekstu Europske unije, kako bi se omogućile regionalne interkonekcije koje bi unaprijedile energetsku sigurnost i donijele gospodarsku korist regiji. Upitan kako SAD može konkretno pomoći Hrvatskoj na polju energetike, odgovorio je kako je očito da se energetske okolnosti u SAD-u zadnjih nekoliko godina mijenjaju te kako su ondje razvijena tehnološka i druga znanja koja Hrvatskoj mogu biti korisna.

Na pitanje je li bilo riječi o gradnji LNG terminala na Krku, Hochstein je odgovorio kako smatra da je razlog zbog kojega Hrvatska može igrati ključnu ulogu u energetskoj sigurnosti regije taj što tu sigurnost može unaprijediti na više načina. “Jedan od tih načina je razvoj off shore i on shore izvora kao i LNG kapaciteta koji ne bi bio namijenjen samo Hrvatskoj nego i susjednim zemljama”, rekao je Hochstein. “Ne vidim puno mogućnosti da se europske energetska sigurnost unaprijedi, a da u tome ne sudjeluje Hrvatska”, dodao je.

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak izjavio je da hrvatska energetska politika ne smije biti samo nacionalna nego u najmanju ruku regionalna, a da je jedan od ključnih uvjeta regionalne energetske politike sigurnost opskrbe i diverzifikacija pravaca. Hrvatska radi na dva projekta u tom smjeru – iskorištavanju svojih potencijala na moru i kopnu te izgradnji LNG terminala i infrastrukture kojom će plin s terminala biti isporučivan Europi, kaže Vrdoljak.

Najavio je da će se o tome, kao i diverzifikaciji izvora i energetskoj sigurnosti, razgovarati sljedeći tjedan na konferenciji u Dubrovniku, gdje je Hrvatska domaćin potpredsjedniku Europske komisije, europskom povjereniku za energetiku i ministrima iz regije.

Hrvatski premijer Zoran Milanović razgovarao je u ponedjeljak s litavskom predsjednicom Dalijom Grybauskaite o suradnji Hrvatske i Litve u energetici i NATO-a, priopćio je vladin ured za odnose s javnošću. Milanović i Grybauskaite, koja boravi u službenom posjetu Hrvatskoj, su na radnom ručku u Banskim dvorima razgovarali “o bilateralnim odnosima, s osobitim naglaskom na energetsku suradnju i suradnju u sklopu NATO-a”, navodi se u priopćenju.

Raspravljene su i aktualne teme Europske unije, budućnost europske monetarne unije te migracijske politike u svjetlu europske izloženosti migracijskim pritiscima iz južnog susjedstva te zajednička vanjska i obrambena politika.

You may also like