Amnesty International optužuje Srbiju i Makedoniju zbog nedovoljne brize za migrante

Organizacija Amnesty International optužila je Srbiju i Makedoniju za loš tretman ilegalnih migranata koji prolaze njihovim teritorijima na putu prema Europskoj uniji, navodi se u izvješću objavljenom u utorak. “Izbjeglice i migranti koji prolaze Balkanom izloženi su zlostavljanju od vlasti i lokalnih kriminalaca te su sramotno napušteni od EU i njegove politike spram migranata koja ih ostavlja bez zaštite u Srbiji i Makedoniji”, piše u izvješću.

AI ističe da je to izvješće rezultat četiriju istraživanja ostvarenih u Srbiji, Mađarskoj, Grčkoj i Makedoniji između srpnja 2014. i ožujka 2015., tijekom kojih je ispitano više od 100 migranata. “Izbjeglice koje bježe od rata i progona prolaze Balkanom u nadi da će pronaći sigurnost u Europi, ali postaju žrtve zlostavljanja i izrabljivanja te su prepušteni na milost nepouzdanom sustavu podnošenja zahtjeva za azilom”, izjavio je Gauri van Gulik, pomoćni direktor AI za Europu i Srednju Aziju.

Na granici Grčke s Makedonijom i Makedonije sa Srbijom izbjeglice i migranti izloženi su proizvoljnom vraćanju, a mnogi od njih primorani su i platiti mito, ističe se u izvješću. Polovicom lipnja srbijanska policija objavila je uhićenje 29 policajaca i devet carinika optuženih za korupciju i zloporabu vlasti kao i primanje mita kako bi previdjeli ilegalne prelaske migranata prema Mađarskoj.

Zakonski propisi vezani uz podnositelje zahtjeva za azilom u balkanskim zemljama neprilagođeni su stanju na terenu gdje broj migranata raste svakodnevno. Prema srbijanskom ministarstvu unutarnjih poslova više od 34.000 ljudi zatražilo je od početka godine azil u Srbiji. Amnesty predbacuje EU da je “uložio velika sredstva u nadzor granica umjesto da je podržao poboljšanje sustava podnošenja zahtjeva za azilom”.

You may also like