Amerikanci Božićnim ukrasima potroše više struje nego li neke države

Američki Centar za globalni razvoj izračunao je da Amerikanci svjetlećim božićnim ukrasima potroše više struje nego neke države u cijeloj godini.

Za ukrase na jelkama, u kućama, dvorištima i na javnim površinama Amerikanci potroše 6,63 milijarde kwh struje. To je 0,2 posto cjelogodišnje potrošnje električne energije u SAD-u. Salvador u cijeloj godini potroši 5,35 milijardi kilovat sati, Etiopija 5,3 milijarde, a Tanzanija 4,8 milijardi.  Amerikanci su ove godine iz Kine uvezi božićnih ukrasa u vrijednosti 1,2 milijarde dolara i umjetnih božćnih jelki za 163,3 milijuna dolara.

Deseci tisuća ljudi, domaćih i stranih hodočasnika, pripremaju se za proslavu Božića u Svetoj Zemlji, a vrhunac će biti tradicionalna polnoćka u Isusovom rodnom mjestu. Turisti iz cijeloga svijeta doputovali su u Izrael i na palestinska područja, objavilo je izraelsko ministarstvo turizma. Očekuje se, međutim, da će ih biti nešto manje nego prošle godine zbog vala nasilja u regiji. Konačne brojke Izraelci će objaviti poslije blagdana. Kršćani iz Izraela i Zapadne obale, koji čine dva posto stanovništva, i iz Pojasa Gaze, gdje ih je samo 0,1 posto, također će sudjelovati u božićnom slavlju u Betlehemu, Nazaretu, Jeruzalemu i drugdje.

Izrael je ublažio ograničenja za putovanja palestinskim kršćanima.  Latinski jeruzalemski patrijarh Fuad Tual povest će u četvrtak tradicionalnu procesiju od Jeruzalema do obližnjeg Betlehema. Crkvena zvona će se oglasiti u povijesnoj jeruzalemskoj kršćanskoj četvrti. Procesija će u Betlehem stići popodne. Tual će navečer predvoditi polnoću u bazilici Rođenja Isusova. Nazočit će joj i  palestinski predsjednik Mahmud Abas.Gradonačelnica Betlehema požalila se da je zbog nasilja među Izraelacima i Palestinacima samo 40 posto hotelskih kapaciteta u gradu popunjeno.

You may also like

0 comments