Američko poslovanje poduprlo dobit Deutsche Telekoma i u trećem tromjesečju

Njemački telekomunikacijski div Deutsche Telekom izvijestio je u četvrtak o većoj dobiti i prihodima u trećem tromjesečju zahvaljujući nastavljenom snažnom rastu poslovanja u SAD-u.

U razdoblju od srpnja do rujna prilagođena dobit prije kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije (EBITDA) porasla je 7,2 posto, na 5,5 milijardi eura.

Neto prihodi uvećani su gotovo šest posto, na 18,1 milijardu eura.

Neto dobit poskočila je 30 posto, na 1,1 milijardu eura, zbog niske usporedive osnovice u istom prošlogodišnjem razdoblju na koju su utjecali jednokratni troškovi povezani s restrukturiranjem. Prilagođena neto dobit zadržala se na prošlogodišnjoj razini i iznosila je milijardu eura.

“Brojke ponovo pokazuju da smo na pravom putu kada su u pitanju naša tržišta”, zaključio je izvršni direktor Tim Hoettges.

U DT-u posebno ističu snažne rezultate u američkom T-Mobileu, koji je na kraju rujna imao osam milijuna klijenata više nego u istom razdoblju prošle godine. Dali su najveći doprinos neto prihodima grupe, od 45,4 posto, što je čak 3,7 postotnih bodova više nego u istom lanjskom razdoblju. Prihodi su im poskočili 17,8 posto, na 9,2 milijarde dolara. Prilagođena EBITDA porasla je više od četvrtine, na 2,4 milijarde dolara.

Doprinos ostalih dijelova poslovanja ukupnim prihodima grupe smanjen je na godišnjoj razini, dok je udio međunarodnog poslovanja u neto prihodima grupe uvećan je za 2,2 postotna boda, na 65,8 posto.

Pritom je DT u europskom poslovanju zabilježio stabilne prihode ako se izuzmu utjecaj valutnih tečajeva i promjene u sastavu grupe. Prilagođena EBITDA smanjena je pak za 4,7 posto.

I u matičnoj su Njemačkoj prihodi gotovo stagnirali u odnosu na prošlu godinu, pri čemu su u temeljnom segmentu fiksnih mreža blago smanjeni dok su u mobilnoj telefoniji ostali gotovo nepromijenjeni.

Na razini grupe ulaganja bez troškova koncesija za radijske frekvencije porasla su 1,5 posto, na 2,7 milijardi eura.

Na temelju poslovnih rezultata u prvih devet mjeseci u DT-u su potvrdili procjene za 2016. prema kojima očekuju dva do četiri posto višu prilagođenu EBITDA, od oko 21 milijardu eura. To je u skladu sa srednjoročnom strategijom prema kojoj do 2018. ciljaju na godišnje povećanje prilagođene EBITDA za dva do četiri posto, te prihoda za jedan do dva posto.

(Agencije)

You may also like