Američko izvješće o zaposlenosti pritisnulo euro ispod 1.1 dolar za euro

Tečaj eura u petak je na međunarodnim deviznim tržištima prema dolaru zabilježio novu najnižu razinu u 11 i pol godina pred objavu novog izvješća o zaposlenosti u SAD-u, uz podršku rasta razlike među kamatnim stopama u korist američkih državnih obveznica. Tečaj eura skliznuo je na 1,0963 dolara, što je njegova najniža razina u 11 i pol godina.

Dolarov indeks, koji mjeri vrijednost američke prema šest vodećih svjetskih valuta, ojačao je 0,3 posto, na 96,727 bodova. Do pada tečaja eura došlo je jer se ulagači pripremaju za program kupovina državnih obveznica, ukupne vrijednosti 1.100 milijardi eura, koji se Europska središnja banka (ECB) sprema pokrenuti početkom idućeg tjedna, a čime će se oslabiti tečaj eura. U očekivanju toga programa razlika između prinosa na američke i referentne njemačke državne obveznice povećala se na 1,79 posto. “Tržište se pozicionira za početak ECB-ova programa kvantitativnog ublažavanja, najavljen za ponedjeljak”, kazala je Jane Foley, valutna analitičarka u Rabobanku u Londonu.

U fokusu ulagača su i najnoviji podatci o novootvorenim radnim mjestima u američkom gospodarstvu. Analitičari u anketi Reutersa očekuju da će izvješće američke vlade pokazati da je u prošlom mjesecu broj zaposlenih porastao za 240 tisuća i da će se stopa nezaposlenosti skliznuti na 5,6 posto, s 5,7 posto u prošlom mjesecu. Premda bi to značilo tek blago usporavanje u usporedbi s temeljnim trendom, bit će to 12. mjesec zaredom da broj zaposlenih u SAD-u mjesečno raste za 200 tisuća, što je najdulji takav niz od 1994. godine.

Posljednja serija pokazatelja iz SAD-a bila je mješovita, navodeći analitičare na snižavanje prognozi rasta za ovo tromjesečje. Dobro izvješće s tržišta rada moglo bi to anulirati i biti Fedu razlog da na sljedećem redovnom sastanku sredinom siječnja ne mijenja ništa po pitanju planiranog vremenskog okvira za podizanje kamatnih stopa. S druge strane, situacija u Europi postupno bilježi poboljšanja. Od novih pokazatelja iz eurozone izdvaja se podatak iz Njemačke gdje je industrijska proizvodnja u siječnju porasla peti mjesec zaredom, i to snažnije nego što se očekivalo. U Španjolskoj je porasla 0,4 posto na godišnjoj razini.

“Pozitivan rezultat u siječnju i revizija naviše podataka iz prethodnog mjeseca ističu da se oporavak u njemačkom gospodarstvu nastavlja”, objavilo je tamošnje ministarstvo gospodarstva.