Rast američkog gospodarstva u drugom je tromjesečju ubrzao, ponajprije zahvaljujući jačanju osobne potrošnje koja je nadjačala slabiju potrošnju kompanija, pokazalo je najnovije izvješće američke vlade.

Bruto domaći proizvod (BDP) u drugom je kvartalu porastao za 2,3 posto na godišnjoj razini, objavilo je u četvrtak tamošnje ministarstvo trgovine. Pritom je značajno revidiralo podatke za prvo tromjesečje, koji sada pokazuju da je BDP porastao za 0,6 posto, dok je prethodna procjena govorila o padu za 0,2 posto. Stopa rasta nešto je slabija od očekivanjima analitičara koji su u prosjeku prognozirali rast od 2,6 posto.

Najveću podršku rastu pružila je osobna potrošnja jer su kućanstva odlučila potrošiti onaj dio novca koji im je ostao u novčanicima zahvaljujući jeftinijem benzinu. Poboljšanje situacije na američkom tržištu rada također je ohrabrilo potrošače da lakše posegnu u novčanike. Osobna potrošnja, koja čini više od dvije trećine ukupne gospodarske aktivnosti u SAD-u, u drugom je kvartalu porasla za 2,9 posto, čime je dodatno ubrzala u usporedbi s prethodna tri mjeseca kada je njezin rast iznosio 1,8 posto.

Stopa štednje smanjena je na 4,8 posto, u usporedbi s 5,2 posto u prethodnom tromjesečju, pokazalo je izvješće ministarstva. Najvećem svjetskom gospodarstvu u drugom je tromjesečju podršku pružilo i jačanje aktivnosti na tržištu nekretnina, a pozitivan doprinos dale su i izvozne aktivnosti te potrošnja države, na saveznoj i lokalnoj razini.

Unatoč snažnom dolaru, američki je izvoz u drugom kvartalu ojačao, dok je uvoz skromno porastao. Posljedica toga bio je manji trgovinski deficit koji je stopi rasta BDP-a pridodao 0,13 postotnih bodova. Negativni doprinos dolazi, pak, od smanjenih ulaganja kompanija, koje su u proteklom kvartalu srezale potrošnju na opremu za 4,1 posto. To je ponajviše posljedica rezova u energetskom sektoru jer su naftne kompanije oštro smanjile investicije nakon što su cijene sirove nafte u godinu dana potonule za više od 60 posto.

Related Posts