Američko gospodarstvo poraslo najsnažnije u četiri godine

Američko gospodarstvo u drugom je ovogodišnjem kvartalu poraslo za 4,1 posto na godišnjoj razini, što je njegov najbrži rast od trećeg kvartala 2014. godine, pokazale su u petak prve procjene američkog ministarstva trgovine.
Rast najvećeg svjetskog gospodarstva u drugom je kvartalu izrazitije ubrzao na godišnjoj razini, budući da je u prvom kvartalu rast iznosio revidiranih 2,2 posto, pokazali su podaci američkog ministarstva. Prijašnji podatak za prvo tromjesečje pokazivao je rast od dva posto.

Najveću podršku rastu bruto domaćeg proizvoda (BDP) pružila je osobna potrošnja, njegova glavna sastavnica. U drugom je tromjesečju osobna potrošnja snažno ubrzala, porastavši za četiri posto, nakon slabašnih 0,5 posto u tromjesečju ranije.

Osobnu potrošnju poduprli su niži porezi i robusno tržište rada, koje je u prvih šest ovogodišnjih mjeseci u prosjeku mjesečno otvorilo 215 tisuća radnih mjesta, primjećuje Reuters.

Trgovina je također pružila pozitivan doprinos BDP-u, od 1,06 postotnih bodova, nakon što je u prva tri mjeseca ove godine njezin utjecaj bio neutralan.

Isporuke soje i drugih roba, s kojima se požurilo kako bi se izbjegle protumjere na američke carine prije stupanja na snagu početkom srpnja, snažno su poduprle američki izvoz u drugom tromjesečju. Izvoz je tako rastao po najvišoj stopi od četvrtog tromjesečja 2013. godine, rezultiravši oštrim smanjenjem trgovinskog deficita SAD-a u razmjeni s ostatkom svijeta. Posljedica toga bile su smanjene zalihe, koje su pak stopi rasta BDP-a oduzele puni postotni bod, a dodatni uteg bila je i posustala potrošnja kompanija na opremu, pokazalo je izvješće ministarstva.

Direktor Aluminija iz Mostara Mostar Dražen Pandža ocijenio je u intervju za mostarski Dnevni list od ponedjeljka da se ova kompanija suočava s najvećim izazovima za održanje proizvodnje zbog nagomilanih dugova, visoke cijene električne energije i trgovinskog rata EU-a i SAD-a te su pozvali vlasti BiH da posreduju protiv uvođenja dodatnih opterećenja za izvoz metala iz BiH.

Na svjetskim valutnim tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta prošloga je tjedna blago porasla, unatoč nezadovoljstvu predsjednika SAD-a Donalda Trumpa jer snažan dolar ne ide u prilog američkom gospodarstvu i kompanijama.

Predsjednik Trump, kao i neki pripadnici njegove vlade u nekoliko su navrata posljednjih tjedana izrazili nezadovoljstvo zbog snažnog dolara, zbog čega slabi konkurentnost američkih kompanija, ignoriravši običaj prema kojem se američki čelnici suzdržavaju od otvorenog uplitanja u financijska tržišta.

No, američka se valuta tvrdoglavo drži nedaleko najviših razina u godinu dana. Razlog je tome snažan rast američkog gospodarstva i visoka zaposlenost, što bi moglo dovesti do jačanja inflacijskih pritisaka i ubrzanja tempa povećanja kamatnih stopa američke središnje banke.

You may also like